Márk
13 °C
28 °C

Drága a kiút az alkoholizmusból

2006.04.26. 08:40
A vezető beosztásban dolgozók között igen magas az alkoholbetegek aránya, ennek ellenére a jelenlegi állami intézményrendszer nem alkalmas a probléma kezelésére, magánintézményében pedig akár havi 600 ezer forintba is kerülhet a terápia.

Magyarországon mintegy egymillió ember küzd alkoholproblémával, így a családtagokat is figyelembe véve az érintettek száma elérheti akár a négymilliót is. A vezető beosztásban dolgozók között kiemelkedően magas az alkoholisták száma. A betegséget alapvetően elfogadja a magyar társadalom, legfeljebb a nők esetében számít titkolni való problémának - a munkaadók is inkább szemet hunynak az alkoholizmus felett, egyéb pszichés zavarok miatt viszont könnyen állás nélkül maradhat bárki. Részben ennek tulajdonítható, hogy a szenvedélybetegek 80 százaléka nem jut el orvoshoz.

Nem fekszik be

Az állami intézményrendszer alkalmatlan arra, hogy a társadalom különböző rétegeiből érkező betegeket azonos módon befogadja, leginkább azért, mert a pszichés betegségek kezelése a legrosszabbul finanszírozott tevékenységek közé tartozik. Egy menedzser vagy közszereplő pedig nem szívesen fekszik be egy tízágyas, lepusztult kórterembe. Az elvonókúra után elviekben következő rehabilitációra gyakorlatilag nincs közfinanszírozású intézet, csak néhány civil szervezet folytat rehabilitációs, reszocializációs tevékenységet. Maradnak tehát a magánellátók, amelyek közül egyelőre igen kevés foglalkozik megfelelően a problémával. Tavaly nyílt az első magyarországi pszichiátriai és addiktológiai magánintézetet Soboron. - Az első évben összesen 25 alkoholbetegünk volt, ami ha gazdaságilag még nem is jelent komoly sikert, mégis jó kezdésnek számít - mondta a Napi Gazdaságnak Dudits Dénes terápiás-program-igazgató.

620 ezer forint

A kezeltek többsége vezető beosztásban dolgozó, alkoholproblémával küzdő férfi volt. A legtöbben 30 napot töltöttek az intézetben, ennek költsége 620 ezer forint. A Telki Magánkórházban szintén foglalkoznak szenvedélybetegek gyógyításával, itt a fekvőbeteg-ellátásban a napi hoteldíj 48 ezer forint, míg a járóbeteg-konzultáció 20 ezer forint alkalmanként. Mindkét intézményben biztosított a teljes diszkréció és a külvilágtól való védelem - elsősorban ezért lehet vonzó ez a megoldás a menedzserek és közszereplők számára.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft