Valér
2 °C
8 °C

Öt százalékos lesz az idei hiány

2005.09.21. 13:54
A GKI Gazdaságkutató Rt. legfrissebb előrejelzése szerint a 2005. évi államháztartási hiány a GDP 5 százaléka körül lesz az EU módszertana alapján, figyelembe véve azt is, hogy az ESA-deficit számításánál az autópálya eladásból származó összegeket nem lehet beszámítani - ismertette Vértes András, a GKI elnöke.
Öt százalékos lesz az idei államháztartási hiány - módosította előrejelzését a GKI. A kutatóintézet eredetileg 4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt prognosztizált erre az évre, előrejelzését azt követően módosította, hogy napvilágra került az Eurostat álláspontja az autópálya építés kiadásainak költségvetési számításával kapcsolatban. Az államháztartás hiánya 2006-ban a GDP 4 százaléka lesz a GKI elorejelzése szerint.

Mérsékelték a korábbi előrejelzést

A külkereskedelmi áruforgalom deficitje a tavalyi közel 4 milliárd euróról az idén 3 milliárdra esik. A kivitel 11 százalékkal, a behozatal 7 százalékkal nő az idén, jövőre pedig mind az export, mind az import 11 százalékos bővülésével számol a GKI. A kutatóintézet szerint a külső finanszírozási igény 2005-ben 6,5 milliárd euró lesz, szemben a korábbi 6,9 milliárd eurós előrejelzéssel, jövőre pedig 7 milliárd euróra emelkedik. A folyó fizetési mérleg és tőkemérleg együttes, GDP-arányos idei hiányára vonatkozó prognózisát 7,3 százalékra mérsékelte a GKI a korábbi 7,7 százalékról.

A GKI az idei évi GDP növekedési várakozását 3,9 százalékra emelte a korábbi 3,5 százalékról. A kutatóintézet 2006-ra szerény gyorsulással, 4,1 százalékos GDP növekedéssel számol. A növekedés húzóereje továbbra is az építőipar lesz. A kutatóintézet legfrissebb prognózisa arra figyelmeztet, hogy az elkövetkező 10 hónapban a hatósági árakban várhatóan megjelenik a világpiaci árak emelkedése. Várakozásuk szerint a gáz ára 15-20 százalékkal, a távfűtés díja 10 százalékot megközelítően drágult, a villamos energia ára pedig néhány százalékkal emelkedhet.

2007-re 3 százalékos infláció?

Az áfa-csökkentés nyomán azonban jövő tavasszal még így is 2 százalék alá eshet a fogyasztói árindex, ami azonban az év második felében ismét 2,5-3 százalék közé emelkedhet. A GKI 2006-ra 2,3 százalékos átlagos inflációt prognosztizál, az idén pedig 3,8 százalékos fogyasztói árnövekedéssel számol. Az előrejelzés szerint 2007 elején átmenetileg ismét 3 százalék fölé nőhet az infláció, és ezt követően áll be a 3 százalék körüli szintre, ami a kormány és a jegybank közös célja. A GKI a munkanélküliség növekedésével számol az idén, előrejelzése szerint a munkanélküliségi ráta 2005-ben és 2006-ban is 7 százalék lesz a tavalyi 6,1 százalék után.

Választási bizonytalanság

A jövő évi jövedelempolitikát bizonytalannak látja a kutatóintézet a választások miatt, de összességében visszafogott jövedelemkiáramlásra számít. A prognózis szerint a bruttó bérek jövőre 5-5,5 százalékkal, a nettó bérek 6-6,5 százalékkal nőnek, a reálbérek 4 százalékkal nőnek az idei várhatóan 6 százalék után. A pénzpiacon nyugodt trendre számít a GKI a közeljövőben, és a választások miatt csak átmeneti elbizonytalanodással számol. A kutatóintézet szerint a forint tartósan erős marad, az euró átlagos árfolyama 2006-ban 245-250 forint között lesz, és az árfolyam ingadozás is a 240-255 forintos szűk sávban maradhat jövőre. A GKI 2006 végére 4,75 százalékos alapkamatot vár.