Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Allianz Bank indul Magyarországon

2006.01.04. 08:35
Az Allianz Hungária bankot alapít Magyarországon. Az új pénzintézet vezetője Farkas Ádám, a CIB Bank korábbi vezére lesz - értesült a Napi Gazdaság.
A HVB Bank Rt.-nél tegnaptól bárki nyithat nyugdíj-előtakarékossági számlát. A pénzintézet közlése szerint a törvényi kötelezettségen felül (ami csak az első befizetést teszi ingyenessé) a bank az összes értékpapír-vásárlást ingyen teljesíti az ügyfelek számára, a portfólió-átcsoportosításokért ugyanakkor piaci tranzakciós díjat számolnak fel. Rácz Tibor vezérigazgató-helyettes szerint a megtakarítások után járó 30 százalék, maximum 100 ezer forintos állami kiegészítés miatt az előtakarékosság ezen formája még a nyugdíjkorhatár előtt állók számára is kedvező lehet.

Információnk szerint az Allianz Bank engedélykérelme már benn van a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletén, a pénzintézet vezetésével Farkas Ádámot, a CIB Bank korábbi vezérigazgatóját bízzák meg, aki új pozícióját a jövő héten foglalja el. Megkeresésünkre Farkas Ádám a hírt megerősítette, ám a további információnyújtástól - arra hivatkozva, hogy még nincs hivatalban - elzárkózott. A piacvezető biztosító már korábban is fontolgatta, hogy a biztosítási terület mellett a pénzintézeti szférában is szerepet vállal - a társaság számos banki privatizációs tenderkiírást megvásárolt, a Takarékbankban pedig jelenleg is őrzi 5 százalékos részesedését. Emellett számos olyan lépést tett, amely jelezte az integrált pénzügyi szolgáltatások iránti elkötelezettségét. Ennek talán leghangsúlyosabb eleme az MKB Bankkal közösen kibocsátott hitelkártya, amelyet tízezres nagyságrendben bocsátottak ki az Allianz-ügyfelek számára. (Az Allianz-csoport egyébként nem ismeretlen a bankpiacon, az anyacég 2001-ben vette meg a német Dresdner Bankot.)

A bankalapítás mellett szóló érv lehetett az is, hogy az első tervektől eltérően a biztosítók számára nem nyílt lehetőség arra, hogy a negyedik pillér néven ismert nyugdíj-előtakarékossági számlát vezessenek. Erre az új bankkal az Allianznak már lehetősége lesz. Az a tény viszont, hogy az engedélykérelem teljes körű banki szolgáltatásokra szól, ennél lényegesen több lehetőséget biztosít majd az új pénzintézet számára. A negyedik pillérről lemaradó többi nagy biztosító közül az Aegon továbbra sem tervezi, hogy pénzügyi szolgáltatót alapít Magyarországon - nyilatkozta lapunknak Bertók János vezérigazgató-helyettes. Álláspontjuk szerint ugyanis - bár sikeresen tudtak volna bekapcsolódni a programba - a negyedik pillér számlavezetésén kívül is számos olyan, kedvező nyugdíj-előtakarékossági terméket tudnak majd kínálni, amivel sikeresen tudnak ügyfeleket vonzani.