Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Almacsata: megszületett a megállapodás

2008.09.02. 21:11
Bár nem sikerült az eredetileg célul tűzött árat kiharcolni, de végül elfogadható kompromisszum született kedd estére a magyarországi almatermesztők és az egyik legnagyobb almafelvásárló cég között.

Megállapodás született az almacsatában, az ipari almaért 9 eurócentet - körülbelül 21 forintot - fizet majd kilogrammonként a magyarországi almatermesztőknek az Agrana feldolgozó cég, amely a magyar piac 60 százalékát uralja, közölte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kedden késő este, a feldolgozókkal és a termesztőkkel folytatott egyeztetés után. A miniszter hozzátette: a másik jelentős felvásárló, a Rauch a hét végéig gondolkodik, a tulajdonosával egyeztet, hogy elfogadja-e ezt az árat.

A földművelésügyi tárca vezetője elmondta: "Ezzel az árral, őszintén mondva, sem én, sem az almatermesztők nem vagyunk elégedettek, éppen ezért megállapodtunk, hogy egy hónap múlva újra átnézzük, áttekintjük az almahelyzetet." A miniszter kedden egész nap tárgyalt, először az Agrana vezérigazgatójával, a magyarországi feldolgozókkal és természetesen a magyarországi almatermesztőkkel is.

Gráf József kiemelte: a megállapodásnak ez az egyik "lába". A másik, hogy "az agrártárca a tavalyi fagykárok következtében előállt többletkiadások miatt hektáronként mintegy 70 ezer forinttal támogatja az almatermesztőket. Ezt az összeget még idén megkapják".

Az agrártárca azért támogatja majd hektáronként mintegy 70 ezer forinttal az almatermesztőket, mert a tavalyi fagykárok a növényvédelemben többletköltségeket idéztek elő, és a magyar feldolgozók azt mondták, a jelenlegi piaci körülmények között ezt az árat nem tudják kifizetni, hangsúlyozta a miniszter. Az erre vonatkozó rendeletet a jövő hét elején állítják össze, amelyben részt vesznek az almatermesztők is.

A megállapodást az árról, illetve a fagykárok miatti többlettámogatásról csütörtökön délután írják alá Budapesten a szaktárca épületében. A gazdák számára elfogadható ez a megállapodás, azonban a demonstrálók az éjjel még a helyszíneken maradnak, mondta Dobos Ferenc, a kisvárdai térségi gazdaköri elnök, az anarcsi demonstrálók képviselője.

A szabolcsi gazdák nevében tárgyaló Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) képviselői szerdán tájékoztatják a megállapodás részleteiről a gazdákat, a demonstrálók ezt követően elvonulnak gépeikkel a feldolgozótelepek elől, tette hozzá Dobos Ferenc.

Tilki Attila Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselő (Fidesz), Fehérgyarmat polgármestere úgy értékelte a megállapodást: "Ugyan keserű szájíze maradt mind az almatermesztőknek, mind a földművelésügyi tárcának, mert szerettek volna 11 eurócent körüli árat elérni, de "az adott helyzetben viszonylag jó a most elért megállapodás, és az ár is". Tilki Attila úgy ítélte meg, hogy a legnagyobb feldolgozó, az Agrana-Juice által elfogadott kilenc eurócentes felvásárlási ár a mostani helyzetben elfogadható, az agrártárca által ígért 70 ezer forint hektáronkénti támogatással együtt. "Úgy látom, a korábbi 15 forinthoz képest ez már eredmény". Tilki kiemelte: "Örülök annak, hogy az Agrana megértette, a korábban ajánlott igen alacsony ár, tönkretehette volna a szabolcsi almatermesztőket".

A demonstráció két helyszínen, az Agrana-Juice Magyarország Kft. anarcsi és vásárosnaményi feldolgozó üzeme előtt zajlik augusztus 25-e óta. A mátészalkai ESZAT Kft. telephelyét csak úgynevezett blokádőrökkel felügyelték, és a Rauch Hungária Kft. nyírmadai feldolgozó üzeménél is csak ellenőrzést tartottak, mert az üzemek vállalták: amíg nincs megállapodás az almatermesztő gazdák és a feldolgozók között, nem vásárolnak fel ipari almát. A Magosz a megállapodás késlekedése miatt a múlt héten már határblokádot, sőt az Agrana termékeinek bojkottját is kilátásba helyezte, a héten pedig újabb helyszínt vontak volna be a demonstrációba: Tuzsérnál félpályás útlezárást ígértek csütörtöktől.