Lukács
1 °C
14 °C

Az APEH csak saját informatikai cégét hívta meg

2002.02.14. 10:26
Az APEH az adóigazgatási tevékenységét korszerűsítő számítástechnikai fejlesztésekre kiírt közbeszerzési eljárására kizárólag saját informatikai cégét, a Pillér Kft.-t hívta meg. A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) szerint ez törvényellenes, ezért megsemmisítette az eljárást. A szerződés keretösszege egymilliárd forint lett volna. Az APEH most a fejlesztésekre külön-külön ír ki újabb beszerzéseket, így várhatóan rövidesen mégis be lehet vallani az adót az interneten keresztül.
A KD megsemmisítette az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) számítástechnikai rendszerének fejlesztésére kiírt közbeszerzési eljárást. A testület vizsgálata szerint az APEH a beszerzést nem bonyolíthatta volna le hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében, mivel annak feltételei nem álltak fenn.

Az APEH az adóigazgatási tevékenységét korszerűsítő számítástechnikai rendszer fejlesztésére, karbantartására, szakértők biztosítására, dolgozóinak oktatására szóló beszerzésre csak a 100 százalékos tulajdonában lévő Pillér Pénzügyi és Számítástechnikai Kft.-t hívta meg.

Az APEH elfogadta az 1 milliárdos ajánlatot, de szerződést nem kötöttek

A cég ajánlatát elfogadta, szerződést viszont a KD közbelépése miatt nem kötöttek. A 2002. január 1-jétől december 31-ig szóló szerződés keretösszege 1 milliárd forint lett volna.

Az APEH azzal indokolta a Pillér Kft. kizárólagos meghívását, hogy a céget a nem adózással kapcsolatos, de annak ügyviteli rendszerével összefüggő tevékenységek ellátására alakította, s biztonsági okokból a feladatok külső cégekkel nem oszthatók meg.

Az adó- és szolgálati titok védelme nem indokolta a módszert

A KD megállapította, hogy az APEH eddig használt szoftvereinek egy részét nem a Pillér fejlesztette ki, s a többire sincs szerzői jogi védelme, ami indokolná kizárólagos jogosultságát a munkák elvégzésére.

A testület szerint az adótitok, szolgálati titok védelme sem indokolja a Pillér kizárólagosságát, hiszen az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvény lehetőséget ad az állami szervnek arra, hogy feladatai ellátásához más közreműködőt is bevonjon, s a résztvevő betekintsen a minősített adatokba.

Az adóhivatalt meglepte a döntés

Az elmúlt két évben hasonló módon lezajlott pályázat útján kötött szerződést az APEH a Pillér Kft.-vel, ezért meglepetésként érte a hivatalt a KD döntése - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Futó Iván, az APEH informatikai elnökhelyettese.

A keretszerződés alapján elvégzendő tevékenységekre az APEH most külön-külön folyamatosan ír ki közbeszerzési eljárásokat, tervezett értékük eddig 600 millió forint. Ezek hirdetmény nélküli tárgyalásos és nyílt eljárások.

A meghiúsított beszerzés a majdani elektronikus úton történő adóbevallás technikai hátterének kialakítását is szolgálta volna. Az APEH azért döntött a gyors újbóli kiírás mellett, hogy a csúszás ne eredményezze a rendszer bevezetésének késését. Elvileg az APEH két hét múlva már képes lesz fogadni adóbevallásokat az interneten.