Eleonóra
-1 °C
2 °C

Csökkentett prémium az APEH-ban

2004.12.08. 15:27
Pénzügyminiszter bár alapvetően megfelelőnek tartja a Hivatal dolgozóinak munkáját, a jövőben lényegesen többet vár az APEH apparátusától.
A Pénzügyminisztérium szeptemberi prognózisának már megfelelnek, a korábbi előirányzatoktól azonban elmaradnak az idei adóbevételek - mondta Draskovics Tibor az Apeh szerdai vezetői értekezletén A pénzügyminiszter ezért bejelentette, úgy döntött, az Apeh dolgozói a törvényben szereplő maximum két havi prémium helyett csak két heti jutalmat kaphatnak - áll a tárca az értekezletről kiadott közleményében.

Az adóhivatalra a korábbiaknál lényegesen nagyobb feladat hárul, egyrészt hatékonyabb ellenőrzési tevékenysége révén elő kell segítenie az adóelkerülés visszaszorítását, a fekete és a szürke gazdaság fehérítését, ugyanakkor szükséges az adminisztráció csökkentése, az adózással kapcsolatos papírmunka lényeges mérséklése - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter. A pénzügyminiszter kifejtette, hogy bár alapvetően megfelelőnek tartja a Hivatal dolgozóinak munkáját, a jövőben lényegesen többet vár az APEH apparátusától, vezetésétől. Jelentős szakmai tudás és tapasztalat halmozódott fel a Hivatalban, fontos ennek hatékonyabb hasznosítása az elemző, tervező, jogszabály-előkészítő munkában.

Magyarország május 1-jétől az Európai Unió tagja, és az uniós csatlakozás számos változást eredményezett az adózásban, általánossá vált az önbevallás az ÁFA-t fizetők és visszaigénylők körében. A változások megismertetése, az új rendszer működtetése jelentős feladatokat ró az Adóhivatali apparátusra - mondta a pénzügyminiszter. Ez a munka - amelynek része az elmúlt hetekben megkezdett fokozott ellenőrzés - tovább tart. Valamennyi adófizetőnek, törvénytisztelő állampolgárnak ugyanis az az érdeke, hogy mindenki eleget tegyen kötelezettségének. Az Adóhivatal azokat, akik nehezen igazodnak el a megváltozott szabályok között, segítse, s azokat, akik a változásokat adókikerülésre akarják felhasználni, visszatartsa, ha megtették, rákényszerítse a jogszabályok betartására - kérte Draskovics Tibor.