Konrád
8 °C
26 °C

Bezárnak az aquaparkok?

2004.06.24. 09:03
A rossz idő miatt a tavalyinál hatvan százalékkal kevesebb vendég érkezett a strandokra. A létesítmények a vendéghiány miatt többször is bezárásra, vagy részleges üzemelésre kényszerültek.
Drasztikusan visszaesett a vendégforgalom a hazai aquaparkokban az elmúlt hetek kedvezőtlen időjárása miatt. Több vendégmentes nap is volt a hajdúszoboszlói, a zalaegerszegi és a mogyoródi létesítményben. Az egy évvel korábbinál átlagosan hatvan százalékkal volt kisebb a látogatottság.

Csökkentett létszám

Az aquaparkok ezért többnyire csökkentett létszámmal üzemeltek, s némi megtakarítást jelentett a csúszdák részleges leállítása is. A kedvezőtlen időjárás eddig hozzávetőlegesen 14-15 millió forint forgalomkiesést jelentett a nemzetközi piacon is ismert hajdúszoboszlói aquaparknak - mondta el Kircsi Lajos, az üzemeltető Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő Rt. gazdasági igazgatója. A bevételelmaradás a társaság ez évre tervezett, mintegy kétmilliárd forintos forgalmához viszonyítva elenyésző, így kezelhető is.

A 2002-ben átadott zalaegerszegi parkban csak szabadtéri létesítmények vannak, ezért teljesen időjárásfüggők. Az üzemeltető Thermalplus Kft. marketingvezetője, Kiss László elmondta, az utóbbi közel másfél hónapban mindössze 150-160 vendégük volt, pedig jó idő esetén két-három ezer látogatót is tudnak fogadni egy-egy melegebb hétvégi napon. A bevételkiesést nem kívánta számszerűsíteni.

Adósteher

Hasonlóképpen nincs könnyű helyzetben a tavaly augusztusban megnyílt mogyoródi aquapark sem, hiszen a remélt jelentős forgalom elmaradt. Pedig a bevételre nagy szükség lenne, hiszen a fejlesztéshez igénybe vett hitel törlesztése komoly havi terhet jelent a tulajdonos Aquapolice Kft. számára. Szűcs Gyula ügyvezetőtől a Világgazdaság megtudta, hogy a májusra tervezett harmincezer vendég helyett csupán harmadannyian jöttek.

Júniustól viszont a tartósan hűvösebb időjárás ellenére is kedvezőbb forgalmat várnak, mivel a létesítmény több vendégcsalogató családi, céges és szórakoztató rendezvénynek is helyt ad. Már a tervezésnél figyelembe vették az igényt, hogy legyen lehetőség kisebb-nagyobb létszámú zártkörű rendezvények megtartására is. Nem jobb a helyzet a nagy fővárosi strandokon sem, hiszen vendég nélküli nap itt is előfordult, s emiatt több strand is kényszerült átmeneti üzemszünetre.