Erhard
2 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Biztosan drágább lesz az áram

2007.10.26. 08:18
Az első áramaukció sikeres volt, a felkínált mennyiség elkelt, és kiderült az is: a kialakult ár alapján a lakossági fogyasztóknak 10-15 százalékos áremelkedéssel kell számolniuk 2008-ban.

A jelenleg szabályozott nagykereskedelmi árhoz képest legalább 16 százalékos drágulással számolhatnak a 2008-tól szabadpiacra kerülő fogyasztók. A Magyar Villamos Művek (MVM) estébe nyúló első áramaukcióján a legnagyobb, 800 megawattos csomag teljes egészében elkelt. A lebonyolító MVM Trade a kínálati mennyiséget 15 százalékkal megemelve 920 megawatt villamosenergia-csomagot értékesített 65 euró/megawattóra áron.

A rendezvényen 23 energiakereskedő cég és hat kereskedelmi engedéllyel rendelkező ipari nagyfogyasztó licitált a felkínált árammennyiségre. "Az aukciót lebonyolító MVM Trade 1100 megawatt kapacitást, mintegy kilenc terawattóra áramot kínált eladásra a 2008-as évre hat szekcióban" - mondta Tringer Ágoston, az MVM Zrt. kommunikációs osztályának a vezetője. Az MVM Trade ezzel az eddigi legjelentősebb áramárverést tartotta a régióban.

A hazai fogyasztók éves villamosenergia-felhasználása megközelíti a negyven terawattórát. Ebből 28 terawattórát tesz ki az MVM portfóliója, amelyből a felkínált 9 terawattóra a teljes szabadpiacra szánt mennyiség. Az aukción az MVM Trade az induló árait a lipcsei áramtőzsde jegyzésárai alapján határozta meg. Az áramtőzsdén 2008. évi szállításra 61 eurót kérnek megawattóránként, a csúcsidőszakra pedig 80,8 euró az ár. Az aukció során a kereskedőcégek képviselői személyesen licitáltak. A hat csomag közül az első kapacitásnagysága megközelítette a felkínált teljes mennyiség nyolcvan százalékát.

A lakossági, vagyis a védett egyetemleges szolgáltatási körbe tartozók 10-15 százalék körüli drágulásra számíthatnak a ja- nuári piacnyitást követően. Az ipari fogyasztókat - vállalatok, közszolgáltató cégek, iskolák, üzletek - érintő áremelkedés megközelítheti az ötven százalékot is. A teljes szabadpiac által felhasznált mennyiséghez képest nem jelentős azok fogyasztása, akik 2008 januárjától kikerülnek a közüzemi szolgáltatásból.

A jövőbeni áramárat befolyásolja, hogy Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia nettó energiaimportőr, ezért a kereskedők a hazai fogyasztókon kívül ezen országok kiszolgálására is törekszenek. Ezen túlmenően várhatóan csökken a lengyel és a szlovák villamos energia importjának a lehetősége is. A belföldi kereslet 2015-ig évi két százalékkal nő, a kiöregedő erőművi blokkokkal pedig nem lehet hosszú távon az energiatermelésben számolni. Becslések szerint 2015-ben 10 500 megawatt beépített teljesítményre lesz szükség, ehhez 3000 megawatt új kapacitást kell létrehozni.

Az áramszolgáltatóknak a jövő év januárjától lehetőségük lesz, hogy a lakosság tekintetében is kilépjenek saját ellátási körzetükből, és az ország távolabbi pontján lévő háztartásokat is villamos energiával lássák el. Az MVM képviselője a nagy belépési korlátok miatt nem tartja valószínűnek, hogy a szolgáltatók élni fognak ezzel a lehetőséggel. Boross Norbert, az Elmű-Émász csoport kommunikációs igazgatója az áramár várható változását értékelve elmondta: olyan országok esetében tapasztalható árcsökkenés a piacnyitást követően, ahol erős a nagykereskedelmi verseny. A hazai ellátásban csak néhány termelő van jelen, a nyugat-európaival ellentétben várhatóan keresleti piac fog kialakulni.