Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Biztosan drágább lesz az áram

2007.10.26. 08:18
Az első áramaukció sikeres volt, a felkínált mennyiség elkelt, és kiderült az is: a kialakult ár alapján a lakossági fogyasztóknak 10-15 százalékos áremelkedéssel kell számolniuk 2008-ban.

A jelenleg szabályozott nagykereskedelmi árhoz képest legalább 16 százalékos drágulással számolhatnak a 2008-tól szabadpiacra kerülő fogyasztók. A Magyar Villamos Művek (MVM) estébe nyúló első áramaukcióján a legnagyobb, 800 megawattos csomag teljes egészében elkelt. A lebonyolító MVM Trade a kínálati mennyiséget 15 százalékkal megemelve 920 megawatt villamosenergia-csomagot értékesített 65 euró/megawattóra áron.

A rendezvényen 23 energiakereskedő cég és hat kereskedelmi engedéllyel rendelkező ipari nagyfogyasztó licitált a felkínált árammennyiségre. "Az aukciót lebonyolító MVM Trade 1100 megawatt kapacitást, mintegy kilenc terawattóra áramot kínált eladásra a 2008-as évre hat szekcióban" - mondta Tringer Ágoston, az MVM Zrt. kommunikációs osztályának a vezetője. Az MVM Trade ezzel az eddigi legjelentősebb áramárverést tartotta a régióban.

A hazai fogyasztók éves villamosenergia-felhasználása megközelíti a negyven terawattórát. Ebből 28 terawattórát tesz ki az MVM portfóliója, amelyből a felkínált 9 terawattóra a teljes szabadpiacra szánt mennyiség. Az aukción az MVM Trade az induló árait a lipcsei áramtőzsde jegyzésárai alapján határozta meg. Az áramtőzsdén 2008. évi szállításra 61 eurót kérnek megawattóránként, a csúcsidőszakra pedig 80,8 euró az ár. Az aukció során a kereskedőcégek képviselői személyesen licitáltak. A hat csomag közül az első kapacitásnagysága megközelítette a felkínált teljes mennyiség nyolcvan százalékát.

A lakossági, vagyis a védett egyetemleges szolgáltatási körbe tartozók 10-15 százalék körüli drágulásra számíthatnak a ja- nuári piacnyitást követően. Az ipari fogyasztókat - vállalatok, közszolgáltató cégek, iskolák, üzletek - érintő áremelkedés megközelítheti az ötven százalékot is. A teljes szabadpiac által felhasznált mennyiséghez képest nem jelentős azok fogyasztása, akik 2008 januárjától kikerülnek a közüzemi szolgáltatásból.

A jövőbeni áramárat befolyásolja, hogy Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia nettó energiaimportőr, ezért a kereskedők a hazai fogyasztókon kívül ezen országok kiszolgálására is törekszenek. Ezen túlmenően várhatóan csökken a lengyel és a szlovák villamos energia importjának a lehetősége is. A belföldi kereslet 2015-ig évi két százalékkal nő, a kiöregedő erőművi blokkokkal pedig nem lehet hosszú távon az energiatermelésben számolni. Becslések szerint 2015-ben 10 500 megawatt beépített teljesítményre lesz szükség, ehhez 3000 megawatt új kapacitást kell létrehozni.

Az áramszolgáltatóknak a jövő év januárjától lehetőségük lesz, hogy a lakosság tekintetében is kilépjenek saját ellátási körzetükből, és az ország távolabbi pontján lévő háztartásokat is villamos energiával lássák el. Az MVM képviselője a nagy belépési korlátok miatt nem tartja valószínűnek, hogy a szolgáltatók élni fognak ezzel a lehetőséggel. Boross Norbert, az Elmű-Émász csoport kommunikációs igazgatója az áramár várható változását értékelve elmondta: olyan országok esetében tapasztalható árcsökkenés a piacnyitást követően, ahol erős a nagykereskedelmi verseny. A hazai ellátásban csak néhány termelő van jelen, a nyugat-európaival ellentétben várhatóan keresleti piac fog kialakulni.