Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Januártól 5 százalékkal drágul az áram

2001.12.06. 09:20
Januártól öt százalékkal emelkedik a villamos energia ára - nyilatkozta a Népszabadságnak Matolcsy György gazdasági miniszter.
Mivel a Nemzeti Bank prognózisa 4,5-5 százalékos inflációt jelez, ehhez mérten határozták meg az áramáremelésre tett javaslatot - idézte a napilap a minisztert. A kormány várhatóan december 14-i ülésén foglalkozik az energiaár-változással. Matolcsy György megerősítette, hogy a gázárakat jövő év júliusáig nem kívánják megváltoztatni.

Az érvényben lévő törvények szerint a villamos energia árát minden év január 1-jén kell az infláció és a tüzelőanyagár változásai alapján módosítani, a gázárakat pedig minden év július 1-jén igazítják a megváltozott feltételekhez.

Nő a Villamos Művek vesztesége

Idén az áram árát a kormány által tervezett infláció mértékével, hat százalékkal emelték, miközben a pénzromlás ennél magasabb volt, ami komoly veszteségeket okozott, elsősorban a Magyar Villamos Műveknek. A közelmúltban a zárszámadáskor az MVM költségvetési forrásból 22 milliárd forintot kapott vesztesége kompenzálására. A Népszabadság értesülése szerint a jövő évi veszteség az MVM-nél még ezt is meghaladja, ha csupán öt százalékkal emelkedik az áram ára.