Árat emelnének az alapvető élelmiszereket gyártók

2007.01.19. 23:18
A húsfeldolgozók kivételével az alapvető élelmiszereket előállító ágazatok a közeljövőben az árak emelését tervezik - ez derült ki az MTI körkérdéséből, amelyet a pékek, a baromfi-, a tej-, illetve a húsfeldolgozókat tömörítő szakmai szervezetekhez intézett.

A sütőiparban 10-15 százalékos áremelésre volna szükség ahhoz, hogy az utóbbi időben bekövetkezett költségemelkedést a pékek fedezni tudják - mondta Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke. A sütőipari üzemek döntő hányada a múlt évben vagy nem ért el gazdasági eredményt, vagy veszteséges volt. Ezért létkérdés számukra, hogy átadási áraikat növelni tudják. Erről a közeljövőben, várhatóan februárban kívánnak egyeztetni a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőivel.

Baromfihiány

Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatója szintén átlagosan minimum 10 százalékos áremelést tart szükségesnek a különféle baromfitermékek átadási áraiban, 5-15 százalék közötti szórásban. Erre az érdekképviseleti vezető lát némi esélyt, mivel most hiány van baromfiból a piacon nem csak Magyarországon, hanem egész Európában a baromfiinfluenza járvány miatt. Emellett az áremelést indokolja az energia- és a takarmányárak növekedése.

A Baromfi Terméktanács igazgatója ugyanakkor elismerte, hogy az áremelést nehéz lesz érvényesíteniük a feldolgozóknak, mivel a kiskereskedelmi áruházláncok általában nem akarják elfogadni az árnövelési szándékot.

Kevesebb tej

A tejfeldolgozók 4-8 százalékos átlagos átadási árnövelést szeretnének elérni - mondta Bakos Erzsébet, a Tej Terméktanács szakmai koordinátora. Az áremelési szándékot indokolva a szakember arról beszélt, hogy a tejtermelés az utóbbi időben mintegy 10 százalékkal csökkent, a feldolgozható tej mennyisége pedig még ennél is nagyobb mértékben mérséklődött. A magyar tejpiacot érzékenyen érinti a növekvő tejimport is.

Bakos Erzsébet is utalt arra, hogy a nagyvásárlók, azaz a kiskereskedelmi áruházláncok szinte minden áremelési szándéknak ellenállnak. Úgy vélte, azok a feldolgozók, amelyek 5-6 százalékos áremelést el tudnak fogadtatni velük, már jól járnak.

Hús: húsvétig nem

A húsipari cégek húsvétig bizonyosan nem emelnek árat - tájékoztatta Berczik Attila, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) ügyvezető titkára az MTI-t. A szakember szerint az év elején a húsfeldolgozók azért nem gondolhatnak áremelésre, mert ez számukra holtszezon. Ekkor ugyanis az átlagos fogyasztás mintegy 15 százalékkal mérséklődik minden évben. Most ez a csökkenés is megduplázódott, elérte a 30 százalékot. A szakember szerint ez arra utal, hogy az emberek "már a hasukon spórolnak".

Emellett a kiskereskedelmi láncok esetében jelenleg nem lehet áremelést érvényesíteni, mivel az áruházláncok most inkább negatív árnyomást alkalmaznak a feldolgozókkal szemben. Berczik Attila ugyanakkor nem zárta ki az áremelés lehetőségét abban az esetben, ha a feldolgozók piaci pozíciói romlanak, például az energiaárak növekedése, vagy a forint árfolyamváltozása miatt.