Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Elhibázott a magyar árfolyampolitika?

2003.10.03. 12:51
Egy szakértő tanulmány szerint tökéletesen alkalmatlanok a jelenlegi árfolyampolitika feltételei arra, hogy hiteles inflációs célokat lehessen megvalósítani. Az International Center for Economic Growth Európai Központjának tanulmánya szerint az euró 2008. január elsejei bevezetésnek esélye igen csekély.
Alapvetően elhibázottnak és inkozisztensnek tartja az International Center for Economic Growth (ICEG) Európai Központjának tanulmánya a magyarországi árfolyampolitikai helyzetet. A tanulmány szerint a +/- 15 százalékos lebegési sáv megléte önmagában is akadályozza a monetáris politika hatékony és hiteles inflációs célkövetését, a 2001-től tapasztalható tartós fiskális fellazulás következtében azonban gyakorlatilag lehetetlenné is teszi azt.

Ez alapján a sáveltolás gazdaságpolitikai hiba volt, a sávközép eltolása pedig tovább korlátozta a dezinflációs monetáris politika mozgásterét. Ebből következően Magyarországon jelenleg nincs klasszikusan vett inflációs célkövetés, minthogy nincs egyértelmű, a várakozások alapjaként szolgáló inflációs célpálya sem.

Csekély esély az euro 2008-as bevezetésének

Az elemzés szerint kiemelten fontos a Gazdasági és Monetáris Unióhoz történő csatlakozásig a fenntartható költségvetési pozíció kialakítása, hiszen eurózóna-tagként egyrészt kizárólag fiskális úton lehet majd megvalósítani a gazdaságpolitikai preferenciákat, másrészt pedig a 3 százalékos deficithatár teljesítése nemcsak a belépéshez szükséges, hanem hosszú távon is érvényben marad, és kevéssé valószínű, hogy az EU hatóságai az új tagállamok számára engedményt tesznek e tekintetben.

A fenntartható fiskális pozíció kialakításához a költségvetés kiadási oldalának mélyreható megreformálására van szükség. A kiadásoldali reformok átmenetileg elodázhatók bevételoldali és egyben inflatorikus hatású intézkedésekkel (az "infláció felpörgetésével"), amelyek a jelen helyzetben rendkívül könnyen kivitelezhetők, hiszen az MNB dezinflációs potenciálja az ingadozási sáv erős szélének korlátjába ütközik. Az árfolyamsáv ebből a szempontból tehát a fiskális politikát "védelmezi" a kiadás-oldali reformintézkedések megindításának kényszerétől, ami politikailag igen költséges, viszont az eurózóna-tagság elnyeréséhez és az egyensúlyi pályához való visszatéréshez elengedhetetlenül szükséges.

Az euró 2008. január elsejei bevezetésnek esélye tehát igen csekély, ráadásul az EU illetékes szervei sem szorgalmazzák a "túlzottan korai" eurózóna-csatlakozást. A tanulmány javaslata szerint tehát meg kellene szüntetni az árfolyamsávot az inflációs célkövetéses monetáris politika megtartása és rehabilitálása mellett, és 2009-2010 körülre kéne megcélozni az euró-övezethez való pénzügyi csatlakozást.