Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Júliusig nem drágul az áram

2008.05.22. 08:51
A lakosságot is kiszolgáló, úgynevezett egyetemes fogyasztók közül három szerette volna az áram árát emelni, de visszavonta kérelmét, közölte csütörtökön az energiahivatal. Az áram áráról így várhatóan a júliusi gázáremelés után lesz döntés.

A lakosságot és a nagyon kis fogyasztókat ellátó úgynevezett egyetemes szolgáltatók közül három kérte a Magyar Energia Hivataltól (MEH), hogy a gáz árának növekedés miatt emelhesse az áram végfelhasználói árát. A szolgáltatók azonban ezeket a kérelmüket menetközben visszavonták, illetve az eljárás felfüggesztését kérték. Várhatón a földgáz 2008 júliusától érvényesülő hatósági áráról szóló döntés ismeretében kerül újra napirendre a kérdés.

A MEH csütörtöki közleménye szerint a négyből egy egyetemes szolgáltató nem kezdeményezett árfelülvizsgálatot. A hatályos jogszabály alapján az egyetemes szolgáltatásban a végfelhasználói árak több tényezőtől - a nagykereskedelmi beszerzés úgynevezett összehasonlító árától, a kapcsolt- és a megújuló alapú villamosenergia-termelés kötelező átvételi áraitól, az egyetemes szolgáltatók szabályozott árrésétől és a hatóságilag megállapított rendszerhasználati díjak nagyságától - függnek.

Az egyetemes szolgáltatóknak lehetőségük van arra, hogy a jogszabályban meghatározott feltételekkel érvényesítsék a földgáz hatósági árának emelkedését a villamos energia árában. Mivel a jogszabály szerint a hatósági gázár változás egynegyedének megfelelően emelkedik az előzőekben hivatkozott összehasonlító ár, az áprilisban történt 5,1 százalékos nagyfogyasztói gázáremelés kapcsán ez körülbelül 1,3 százalékos elismert költségnövekedést jelent.

A végfelhasználói árak nagyságát meghatározó egyéb költségtételek változatlansága miatt ez, a megjelent híradásokkal ellentétben, a végfelhasználói árakban 1 százaléknál kisebb növekedést okozna - olvasható a MEH közleményében. A közlés szerint jelenleg az egyetemes szolgáltatóknak az okozza a fő problémát, hogy a nagykereskedővel, azaz az MVM Trade Zrt.-vel kötött villamos energia vásárlási szerződéseik nincsenek összhangban a rendeletben foglalt előírásokkal.

A tényleges beszerzési költségeik ugyanis magasabbak, mint a rendelet szerint érvényesíthető összehasonlító ár. A MEH ezért azt javasolta, hogy az ezzel kapcsolatos egyeztetések után térjenek vissza a kérdésre. A közlemény hangsúlyozza: a Magyar Energia Hivatal addig is folyamatosan figyelemmel kíséri a villamosenergia-ellátás költségeit és az egyes iparági szereplők helyzetét.