Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Dr Wu és a bajor krupié - feng-shui 49 milliárdért Újpalotán

2003.02.13. 03:24
Az élet tele van nehezen megfejthető rejtélyekkel. Vajon miért nézett ki úgy Kovács külügyminiszter a délelőtti parlamenti közvetítésben, mintha a zakó alatt 120 centiméteres körméretű mellei nőttek volna? És milyen lesz Budapest egyik legviccesebbnek ígérkező új épülete, az Asia Center? Ez utóbbira egyszerűbbnek tűnt megtalálni a választ, ezért riportereink útnak is indultak Újpalotára.
Az Asia Center (AC) nem azért ígéretes, mert Budapest egyik legnagyobb épülete lesz, vagy mert hi-tech díszletek között vásárolhatunk majd nagy tételben görögdinnye alakú öngyújtót, sőt nem is azért, mert 200 millió euróba fog kerülni, ami 49 milliárd forint, hanem azért, mert a fő koncepciót Dr Wu, a feng-shui professzora dolgozta ki. Konkrétan - a beruházók állítása szerint - ez lesz Európa legnagyobb, a feng-shui elvei alapján felépített épülete.

Dr. Wu, és a fekete üvegkoporsó titka

Ha érdekli galériánk, kattintson a képre
Dr. Wu és az üvegkoporsó
Tekintse meg galériánkat, kattintson a képre!
Az épület bemutatása előtt tartott sajtótájékoztatón feltűnt, hogy az apró termetú Dr Wu , aki a korábbi hasonló események sztárja volt, most furcsán a háttérbe húzódik, így szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy sikerült lekapnunk, amint az Asia Center marketingosztályán elhelyezett fekete üvegkoporsó mellett telefonál, legendás Dexion-Salgó napszemüvegében.

(Az Index egyik riportere a cikk írása közben teljesen véletlenül találkozott egy ismert lékhorgász-vállalkozóval, aki üzleti kapcsolatban állt a beruházóval és úgy tudja, hogy az épületet hónapokkal ezelőtt áttervezték, kiradírozva a feng-shuis elemeket. Talán ez Dr Wu visszafogottságának titka? Másrészt összefügg-e a feng-shui szomorú bukásával, hogy meg nem erősített információk szerint Dr. Wu a fekete üvegkoporsóban Ronaldo élethű viaszmását tartja, amit mindehová magával cipel?)

Sajnos lehet, hogy sosem kapunk választ kérdéseinkre, mert az elismert tudós meglepően hamar távozott a rendezvényről. Így nem kérdezhettük meg arról sem, vajon ismét az ő szupertitkos algoritmusa dobta-e ki a szerdai sajtótájékoztató rügyfakasztó napját?

Különféle oszlopok

Ha érdekli galériánk, kattintson a képre
A betonkapu
Tekintse meg galériánkat, kattintson a képre!
A befektetők és a kivitelezők képviselői mellett a XV. kerület polgármestere is felszólalt, aki az AC jelentette előnyök mellett a várható hátrányokról is szólt. Sajnos nem tett említést arról, vajon a koherencia érdekében átrendezik-e a panelházakat a feng-shui elveivel összhangban és lesz-e a lótusz alakú Sárkány lakótelep Rákospalotán.

Az Asia Center óriási lesz, sőt 2005-re, a második ütem felépülte után még annál is 33 százalékkal nagyobb, 300 méter hosszú, 270 széles és 33 magas, benne 1500 üzlethelyiséggel. A beruházók a 49 százalékban tulajdonos házaspár, a hiperjuppi kinézetű Michael Song és felesége Lili Ping , akit nem láttunk, illetve az 51 százalékot kézben tartó osztrák Strabag , amelyet egy irigylésre méltó bajszot viselő úr képviselt.

Ha érdekli galériánk, kattintson a képre
A pegazus
Tekintse meg galériánkat, kattintson a képre!
A két kultúra metszéspontjában - amely a leendő plaza marketingosztályán található - a vizuális és audió élmények kavalkádja fogadott, életünkben először hallottunk például diszkós arcú magyar lányt kínaiul beszélni, aztán láttuk azt a magyar embert, aki a világon a legjobban hasonlít arra a bajor krupiéra, akit bőrnadrágos unokatesói viccből bezártak a bronzáriumba. Ezen kívül hallottuk azt is, amint egy bajszos beruházó arról beszél, hogy a Center látogatói képet kaphatnak "az úgynevezett ázsiai kultúráról", mivel az épületben láthatnak "különféle oszlopokat".

Az első "oszlopok" már a bejárat felé vezető úton ámulatba ejtették az Index kultúrkommandóját. Az első meglepetés az oroszlános betonkapu, amit keleti betonmotívumok, gránit töltényhüvelyek és arannyal bevont kínai írásjelek díszítenek. (A kapun olvasható üzenet feltehetően egy jókívánság, vagy az alkotó bocsánatkérése, vagy mindkettő.) A két szárny közti térre vezető lépcsősor bal oldalán a Szárnyaló Pegazus szobra áll, talapzatán sárkány-tematikájú vésettel. Az üzenet szintén homályos, mégis megrázó.

A kapu hosszas tanulmányozása után meghatottan állapítottuk meg, hogy még nem sorvadt el a szecsuáni székely kultúra, hogy fejünket kissé elfordítva újabb relikviát fedezzünk fel.

A lépcső átellenes oldalán a finom ausztro-mandarin történelemérzék bizonyítékaként a IV. Károly király várbeli koronázására épített dombocska pontos mása látható. Miközben elhaladtunk mellette, Hans-Udo és Csiang éppen megáldották a mátészalkai építőmunkások stifolderét.

Szupertitkos metrófejlesztési tervek

Az épületek közti téren megálltunk egy kicsit, mert kedves idegenvezetőnk, a hányatott sorsú bajor krupié kijelentette: mindig ilyen térre vágyott, ahol remek rendezvényeket lehet szervezni. Az AC alkalmazottainak lelkesedése észrevétlenül kerített hatalmába bennünket, a tér jobb oldalán álló gyanús metróállomást már elvtelen ujjongással üdvözöltük. Érdekes kérdés, vajon épít-e metrót Rákospalotán a kínai pénztőke vagy inkább mégsem.

Ha érdekli galériánk, kattintson a képre
A titokzatos metróállomás
Tekintse meg galériánkat, kattintson a képre!
Az Index riporterei ezután az Európa és Ázsia közötti kereskedelmi lehetőségektől megszédülve - a sajtóanyag útmutatása szerint - áttántorogtak a két kultúra (az osztrák-délnémet bőrnadrágos, illetve az ősi fröccsöntött-gombelemes kínai) közötti hídon és behatoltak az épületbe. Amely ránézésre úgy kétharmadrészt van készen, a beígért sziklakertes-gyepes-pálmafás-feng shuis külső rész pedig semennyire, de az érintettek állítják, hogy a Dr Wu által kijelölt, szerencsét hozó napon, vagyis március 7-dikén simán megnyitnak.

Ám ez egyenlőre nehéz menetnek ígérkezik. Az épületben csak a legalsó szint tűnik késznek, az emeleteken még serényen dolgoznak mesteremberek a félig kész üzlethelyiségekben. A plafonba rejtett hangszórókból viszont szólt a zene, mágikus keleti dallamok helyett azonban a kilencvenes évek első felének diszkótermését kaptuk. Egy esküdt ellenséget már biztosan szereztek a feng-shui éltetői, ha a Real McCoy Love and devotion című slágere is az eszköztár része. (Ola, ola, I want you baby, I need you baby.)

Visszafogott feng-shui pláza

Ha érdekli galériánk, kattintson a képre
Kilátás az épület tetejéről
Tekintse meg galériánkat, kattintson a képre!
Bár a burkolatok felszerelése és a külső környezet (valamint a tetőkert) kicsinosítása előtt nehéz véleményt mondani arról, hogy milyen is az épület, a mostani állapotában leginkább olyan, mintha egy rutinos plázatervező róka munkája lenne, aki egy egészen kicsit begombázott munka közben, de azért nem annyira, hogy nagyon furcsa dolgok jussanak az eszébe. Képzeljenek el egy hatalmas, U alakú bevásárlóközpontot, amelyikben az átlagosnál szélesebbek a folyosók, a szokásostól eltérően minden irányban jókora ablakai vannak, mindkét szárnyának tetejére ráragasztottak egy-egy szilvamag keresztmetszetű hosszú üvegkalickát, melyet piros fémívek tartanak. Innen remek panoráma nyílik a panelrengetegre, ami a kilátó-érzéshez igen kevés. Talán segítene, ha az önkormányzat kiosztana a lakóknak néhány vagon színes villanykörtét és épületenként három stroboszkópot.

Ha érdekli galériánk, kattintson a képre
Tekintse meg galériánkat, kattintson a képre!
A rövid séta után újfent megdőlni látszott a térrendezés nonpluszultrájának képlete, sikerült eltévednünk az egyszerű tájékozódást ígérő feng-shui folyosók labirintusában. Rövid tanácstalan bolyongás után a személyzet evakuálta a megriadt újságírónyájat. "Kafkai." - jegyezte meg az egyik zsurnaliszta, de nem biztos, hogy erre értette.

Március 7-én, Dr. Wu mágikus napján a sajtó képviselői és a VIP közönség után, délután háromkor a nagyközönség előtt is megnyitják a megaközpontot. A szerencsésen nőnap elé eső időpont miatt a hölgyek megkülönböztetett figyelemre számíthatnak. Ez nem tudjuk mit jelent, de talán a pegazus motorizált műanyag változatával lepi meg őket a konzorcium, ami kétségkívül szép gesztus lenne.  • Eladnék
  • Hírek