Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Aranybánya nyílhat Füzérradványban

2008.03.03. 07:33
Arany- és ezüstlelőhelyre bukkant a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzérradvány térségében egy kanadai cég. Eddig nem vizsgált kőzetrétegben találták a tonnánként 3,33 gramm aranyat és 257 gramm ezüstöt tartalmazó leletet.

Füzérradvány környékén arany- és ezüstlelőhelyekre bukkant a kanadai Carpathian Gold Inc. A romániai és magyarországi nemesfém-bányászati koncessziókkal - ezen belül Füzérradvány környékén százszázalékos feltárási joggal - rendelkező társaság első kutatófúrásai tonnánként 257 gramm ezüstöt és 3,33 gramm aranyat tartalmazó kőzetet "metszettek át" - derül ki a cég bejelentéséből.

Bizakodásra okot adó értékű aranyat és ezüstöt fedeztek fel egy eddig nem vizsgált kőzetrétegben - mondta Dino Titaro elnök-vezérigazgató a Bloombergnek. Elemzik az eredményeket és eldöntik, milyen további lépéseket tesznek a projektben. A Carpathian jelentése és Titaro nyilatkozata nem tér ki arra, hogy a feltáró fúrásokat ipari tevékenység, azaz bányászat is követi-e majd.


Nagyobb térképre váltás

Magyarország legnagyobb felszíni kiterjedésű vulkáni vonulata a Tokaji-hegység, benne számos úgynevezett epitermás ércesedéssel - derül ki Molnár Ferenc geológus elemzéséből, amely a sulinet.hu-n olvasható. A Mátrához és a Börzsönyhöz viszonyítva ezek a hidrotermális telepek kevésbé pusztultak le, sőt, Mád, Erdőbénye, Regéc, Sárospatak és Füzérradvány környékén olyan gejzírkúpok is akadnak, amelyek még az egykori, tízmillió évvel ezelőtti felszínen képződtek.

A Tokaji-hegységben ismertek Telkibányához hasonló, de még nem bányászott területek, Komlóska vagy Óhuta és Regéc körzetében, ipari célú kutatások kezdődtek Telkibánya, Füzérradvány és Mád környékén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!