Friderika
12 °C
29 °C

Aranybánya nyílhat Füzérradványban

2008.03.03. 07:33
Arany- és ezüstlelőhelyre bukkant a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzérradvány térségében egy kanadai cég. Eddig nem vizsgált kőzetrétegben találták a tonnánként 3,33 gramm aranyat és 257 gramm ezüstöt tartalmazó leletet.

Füzérradvány környékén arany- és ezüstlelőhelyekre bukkant a kanadai Carpathian Gold Inc. A romániai és magyarországi nemesfém-bányászati koncessziókkal - ezen belül Füzérradvány környékén százszázalékos feltárási joggal - rendelkező társaság első kutatófúrásai tonnánként 257 gramm ezüstöt és 3,33 gramm aranyat tartalmazó kőzetet "metszettek át" - derül ki a cég bejelentéséből.

Bizakodásra okot adó értékű aranyat és ezüstöt fedeztek fel egy eddig nem vizsgált kőzetrétegben - mondta Dino Titaro elnök-vezérigazgató a Bloombergnek. Elemzik az eredményeket és eldöntik, milyen további lépéseket tesznek a projektben. A Carpathian jelentése és Titaro nyilatkozata nem tér ki arra, hogy a feltáró fúrásokat ipari tevékenység, azaz bányászat is követi-e majd.


Nagyobb térképre váltás

Magyarország legnagyobb felszíni kiterjedésű vulkáni vonulata a Tokaji-hegység, benne számos úgynevezett epitermás ércesedéssel - derül ki Molnár Ferenc geológus elemzéséből, amely a sulinet.hu-n olvasható. A Mátrához és a Börzsönyhöz viszonyítva ezek a hidrotermális telepek kevésbé pusztultak le, sőt, Mád, Erdőbénye, Regéc, Sárospatak és Füzérradvány környékén olyan gejzírkúpok is akadnak, amelyek még az egykori, tízmillió évvel ezelőtti felszínen képződtek.

A Tokaji-hegységben ismertek Telkibányához hasonló, de még nem bányászott területek, Komlóska vagy Óhuta és Regéc körzetében, ipari célú kutatások kezdődtek Telkibánya, Füzérradvány és Mád környékén.