Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Mégsem drágul a matrica

2004.08.23. 08:08
Várhatóan szeptember hetedikén adják át az M3-as, szeptember 18-án pedig az M7-M70-es új szakaszát. A korábban beharangozottakkal ellentétben a sztrádahálózat bővítése miatt nem drágulnak a matricák.
A Világgazdaság információi szerint szeptemberben két újabb szakasszal bővül a sztrádahálózat. A tervek szerint szeptember hetedikén adják át az M3-as autópálya Polgár- Görbeháza közötti mintegy 13 kilométeres szakaszát. Az erre két évvel ezelőtt indított közbeszerzés nyertese, az M3-as Görbeháza 2002 Közös Vállalkozás addigra befejezi a munkát.

Új szakaszok

Az M7-es autópálya Becsehely-Letenye közötti mintegy kilenc, s az M70-es autóút Letenye- Tornyiszentmiklós közötti húsz kilométert várhatóan szeptember 18-ától vehetik igénybe az autósok. Ezek építője - a szintén 2002. decemberi döntés értelmében - a Strabag Építő Kft. Az M30-ast pedig - melynek eredményhirdetése az előbbi két projekttel egy időben volt - a tervek szerint november harmincadikán adják át.

A korábbi elképzelésekkel ellentétben az új sztrádaszakaszok belépésével nem drágulnak a matricák - erősítette több forrás is. Ez már technikailag sem lenne lehetséges - fogalmazott egyikük. Hiszen ahhoz, hogy szeptember hetedikétől változzanak az árak, már a rendeletmódosításnak is meg kellett volna születnie. Így továbbra is a tavaly decemberi díjrendelet szerinti matricaárak maradnak, azaz ugyanannyiért nagyobb hálózatot vehetnek igénybe az autósok.

Tavasszal Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter kilátásba helyezte, hogy nyár végétől a sztrádák hosszának növekedése mértékében drágulnak a matricák. Az idén az M5-ös 96 kilométeres koncessziós autópálya márciusi bevonásával 543 kilométerre nőtt a matricával használható pályahálózat hossza. Ez az idei új szakaszok bevonásával további 65 kilométerrel bővül.