Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Terjed itthon az autófedezet

2006.09.27. 07:54
Gyors, rugalmas hitelbírálat, kevesebb papírmunka, vonzó árazás - a gépjárműfedezet mellett nyújtott kölcsön egyre népszerűbb a magánszemélyek körében, egyre több lízingcég kínálatában lelhető fel már a konstrukció, ráadásul a verseny éleződését jól mutatja, hogy egyes piaci szereplőknél nem csak tehermentes autókra lehet igénybe venni.
A meglévő ügyfélkör megtartása mellett újak szerzése húzódik a hitelnyújtás mögött, az autófinanszírozási szegmens stagnálása ugyanis alternatív csatornák felé tereli a lízingcégeket, ráadásul mint a többség fogalmazott: a fizetési morál ebben a szegmensben jóval kedvezőbb, mint az autóvásárlók esetében.

Bár mint Földesi Sándor, az MKB-Euroleasing direkt értékesítési osztályvezetője megjegyezte: a finanszírozók is kisebb autó oldali kockázatot is vállalnak, hiszen bevizsgáltatják a gépkocsit, és annak függvényében döntenek a finanszírozott összeg nagyságáról.

Az eszközfedezet némi korlátot jelent az autótulajdonos számára, ám bizonyos szempontból meg is könnyíti a hitelfelvételt, hiszen gyorsabb, rugalmasabb hitelbírálatot tesz lehetővé (2-5 nap alatt az igényelt kölcsönhöz jut az ügyfél), kevesebb a bekért dokumentum, mint egy banki személyi kölcsönnél.

A legtöbb ügyfél személyi kölcsön helyett, illetve hitelkiváltásra igényli ezt a konstrukciót - osztotta meg tapasztalatait Polányi Zoltán, az Uniqa Leasing ügyvezető igazgatója. Bár mint hozzátette: a forint árfolyamának idei lejtmenete némileg visszafogta a hitelkiváltásban gondolkodókat, hiszen több esetben is azért kellett visszautasítani egy-egy igényt, mivel a hosszú, 10-12 éves futamidő miatt az autó kisebb fedezetet jelentett, mint a hitel volumene.

Az Euroleasing Gyorshitel a lakásvásárlók és -felújítók, nagyobb értékű szórakoztatóelektronikai cikket vásárlók körében népszerű, a termék árazása ugyanis megfelel az autóvásárlási kölcsönök kamatainak, de az áruvásárlási hitelek kamatainál lényegesen olcsóbb - mutatott rá Földesi Sándor. Az Euroleasing Gyorshitelnél a THM 9,49 százaléktól indul, a CIB Lízing Csoportnál 10 százaléktól kezdődővel számolhatnak az ügyfelek, a Raiffeisen Lízingnél a THM 10,8-12,8 százalék közötti sávban található a visszatérő ügyfelek számára, akiknek kétszázalékos kamatkedvezményt biztosítanak, míg az Uniqa Leasingnél a jelenlegi THM 8,2 százalék körüli szinten mozog.

A cégek az Eurotax eladási érték legfeljebb 70-80 százalékát finanszírozzák, ám a tapasztalatok szerint átlagosan 1,2-1,5 millió forint hitelt igényelnek az ügyfelek, jellemzően 72-84 hónapra. A CIB Lízing Csoportnál és az MKB-Euroleasingnél a futamidő végén maximum 15 éves lehet a jármű, ám induláskor nem lehet több 12 évesnél. A 15 év a határ az Uniqa Leasingnél is, a Raiffeisennél maximum 12 éves lehet lejáratkor az autó.