Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kezdődik a leépítés a Budapest Airportnál

2006.04.27. 11:40
A Budapest Airport nem tud gazdaságosan működni ekkora létszámmal - véli az új tulajdonos. Aki pontosan annyi embert akar elküldeni három év alatt - csaknem 480-at -, amennyit a privatizációs szerződés szerint lehet. Most nyolcvanan távozhatnak.

Várhatóan nyolcvan, többnyire a menedzsmenthez tartozó, illetve adminisztratív munkatárstól válik meg a Budapest Airport a következő hónapokban, jelentette be a társaság vezetése a mai dolgozói fórumon.

A Budapest Airport irányítói még januárban közölték a Ferihegyi repülőteret üzemeltető társaság szakszervezeteivel és munkavállalóival, hogy át kell alakítani a társaságot. Csökkenteni kell a munkavállalók létszámát annak érdekében, hogy olcsóbban, hatékonyabban és versenyképesen tudjon működni a cég.

Chris Woodruff vezérigazgató közölte azt is, hogy a társaság közel 190 munkavállaló önkéntes távozását fogadta el. A BA a szakszervezetekkel egyetértésben márciusban indította el az előrehozott nyugdíjazási, a korai nyugdíjazási és önkéntes távozási programot - de még ezek után is túl magas a munkavállalóik létszáma.

"Nincs olyan vezetés, amely elbocsátásokat akar, de ez néha sajnos elkerülhetetlen" - mondta most Woodruff. Kijelentett ilyeneket is: "Az új vezetés egy túlfoglalkoztatott és alacsony hatékonyságú társaságot örökölt Ferihegyen, ami nagyon drágává teszi a repülőteret a légitársaságoknak. Ferihegy Közép-Európa legdrágább repülőtere." Továbbá: "Ugyan átlagosan öt százalékkal már csökkentettük díjainkat, de tovább kell mérsékelnünk azokat, ha versenyben akarunk maradni, és növekedni akarunk. Az elbocsátások jelentik az egyetlen utat ahhoz, hogy hosszú távon a legtöbb munkahelyet őrizzük meg." Valamint: "A elbocsátások jóval a kormánnyal kötött privatizációs szerződésben meghatározott szint alatt vannak."

A Budapest Airport vezetése április 26-án értesítette a társaság érdekképviseleteit a tervezett elbocsátásokról, és állítása szerint a munka törvénykönyvének vonatkozó rendelkezései szerint fog egyeztetni. A BAA és a magyar kormány között született megállapodás szerint a társaság 2008 végéig maximálisan 478 munkavállalót bocsáthat el kötelező érvénnyel. Ez a decemberben mért 2570 munkavállaló 18,6 százaléka.

A vezérigazgató április elején jelentette be, hogy a társaság a következő három évben az alkalmazottak 18 százalékától válik meg.