Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Maszek hajók a Balatonon

2001.06.05. 10:47
A május 31-i határidőt kitűző kormányhatározatnak megfelelve új tulajdonosokhoz került a Mahart Balatoni Hajózási Rt. A Maharttól az ÁPV-n keresztül 22 balatoni önkormányzathoz és az MFB-hez ingyen kerülő üzletág legérdekesebb kérdése a Balaton-parti ingatlanok vagyonértékelése volt.
Az előzetesen vártnál majdnem 214 millió forinttal ér majd kevesebbet a Mahart Balatoni Hajózási (BH) Rt., miután az Állami Vagyonkezelő és Privatizációs (ÁPV) Rt. 586 millió 180 ezer forintra értékelte a Mahart balatoni ingatlanjait, annak ellenére, hogy független szakértők azt legalább 800 millióra taksálták.

Nem kellett fizetniük az új tulajdonosoknak

Új tulajdonosokhoz került a Mahart Balatoni Hajózási Rt.
A május 31-i határidőt feltüntető kormányhatározat ugyanis felhatalmazta az ÁPV-t, hogy vásárolja meg a Maharttól a BH-t, majd a részvénycsomag 51 százalékát ingyenesen adja át a 22 önkormányzatnak, 49 százalékát pedig - szintén térítésmentesen - a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB). Mindenesetre az ÁPV egy fillért sem veszít az ügyleten, hiszen a vételárral megegyező mértékben csökken a privatizációs szervezet befizetési kötelezettsége a költségvetésbe. Mint arról az Index korábban beszámolt, a kormány határozata arról is rendelkezett, hogy az ÁPV a BH működéséhez szükséges Mahart-ingatlanokat apportálja a balatoni cégbe.

Az ÁPV szerint jóval kevesebbet érnek a balatoni ingatlanok

Az ingatlancsomag tehát - mint azt Kerényi Éva, a vagyonkezelő ügyvezetőigazgató-helyettese az Indexnek elmondta - 586 milliót ér, szemben a 800 milliós szakértői értékeléssel. Két vagyonértékelés között mindenesetre lehet ekkora különbség - mondta az Indexnek Voszka Éva, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa. A kérdés szerinte inkább az, hogy a Mahart számíthat-e az "alulértékelt" ingatlanokért cserébe valamilyen kompenzációra, például tőkejuttatásra.

A valós értékről támpontot adhatott volna az, hogy az ingatlancsomag a Mahartnál milyen könyv szerinti értéken szerepelt. Ezt a Mahartnál üzleti titkokra hivatkozva nem árulták el az Indexnek, mindössze annyit mondtak, hogy a kérdéses balatoni telkek, kikötők és egyéb ingatlanok utolsó vagyonértékelése 1991-ben történt. Ezekben pedig olyan alacsony ár szerepel, hogy az köszönőviszonyban sincs a jelenlegi piaci árral.

Legkorábban júliusban kapja meg a pénzt a Mahart

Az 586 milliós ingatlanértékelés ismeretében a Mahart valamivel több mint két és félmilliárd forintra számíthat az ÁPV-től, hiszen a BH vagyona - az apport nélkül - 2,1 milliárd forint. A pénzt a Mahart azonban legkorábban júliusban kaphatja meg, hiszen előtte a hajózási társaságnak ki kell bocsátani a BH részvényeket, amit a vételár fejében az ÁPV-nek fog továbbítani - mondta az Indexnek a Mahart illetékese.

Tartós irányításban bíznak az önkormányzatok

Érdekes lehet még az MFB szerepe a BH Rt.-ben. Elképzelhető ugyanis, hogy a pénzintézet szakmai befektetőnek adja tovább a 49 százalékos részvénycsomagját. Az új tulajdonos pedig könnyen irányító pozícióba kerülhet, ha a 22 önkormányzat között nincs meg az egyetértés. Egy új szakmai tulajdonos színrelépése hátrányosan érinthetné az önkormányzatokat, hiszen az ő céljuk az, hogy a BH tartósan a balatoni települések irányítása alatt maradjon. Ennek érdekében javaslatot is tettek arra, hogy a 22 önkormányzatnak elővásárlási joga legyen akkor, ha valamelyik település meg akarna válni részesedésétől.

Az MFB még nem döntött

Egyelőre feleslegesnek tűnik az önkormányzatok aggodalma, Tarnóczy László, az MFB szóvivője ugyanis arról tájékoztatta az Indexet, hogy még csak előzetes egyeztetések folynak a pénzintézetben a részvénycsomag sorsáról, ám ez egyáltalán nem érinti a BH gazdálkodását.