Judit
2 °C
7 °C

Százmilliárd közelében a banki profit

2003.09.19. 11:29
A magyar bankszektor mérlegfőösszege 2003. június végén megközelítette a 11 ezer milliárd forintot, ami 24 százalékos gyarapodást jelent az egy évvel ezelőtti adathoz képest - derül ki a Magyar Bankszövetség elemzéséből.
A bankrendszer bruttó hitelállománya 33 százalékkal, 6839 milliárd forintra nőtt. Bár még mindig a legnagyobb arányt képviselik, az összességében 9 százalékkal növekvő vállalkozói hitelek a teljes hitelportfólión belül az egy évvel korábbi 65 százalékról 58 százalékra szorultak vissza. A részaránycsökkenés a lakossági hitelállomány 83 százalékos növekedésének köszönhető, amelyen belül a lakáshitel-állomány háromszorosára nőtt.

Átalakuló lakáshitelpiac

A jelzálogbankok előretörésével a lakáshitelek terén piacot vesztettek a kereskedelmi bankok: a lakáshiteleknek már csak 45 százalékát jegyzik a nagybankok a korábbi év 81 százalékához képest, miközben a szakosított hitelintézetek - ide tartoznak a már említett jelzálogbankok - részesedése 11 százalékról 48 százalékra nőtt. Jól ment a lakossági hitelezés a középbankoknak, ahol másfélszeresére nőtt a lakossági hitelek állománya, míg a kisbankok dupláztak. A hitelportfólió bővülésétől továbbra is messze elmarad a hitelekre elszámolt értékvesztés növekménye, amely mindössze 3 százalékkal nőtt a június végével záruló egy év alatt.

Javítottak a nagybankok

A hitelintézetek portfóliójának 92 százaléka minősül problémamentesnek, a kétes hitelek aránya alig 1 százalék. Az ügyfélforrások aránya az egy évvel ezelőtti állományhoz képest 12 százalékkal, 6301 milliárd forintra nőtt, amelyen belül a lakossági betétállomány 7, a vállalati 16 százalékos növekedést mutat. A bankszektor adózott eredménye 38 százalékkal, 93 milliárd forintra nőtt, eredményesség tekintetében a nagybankok és a szakosított hitelintézetek tudtak az elmúlt évi adatokhoz képest növekedésről beszámolni, míg a kisbankok és a lakás-takarékpénztárak csökkenő profitszintet jelentettek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?