Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A lakosság kétharmadának van bankszámlája

2004.01.14. 13:27
Bankkapcsolattal 5,5 millió személy, a felnőtt lakosság 68 százaléka rendelkezik Magyarországon. A lakossági bankkapcsolatok száma 7,85 millió, ami azt jelenti, hogy egy-egy ügyfél átlagosan 1,43 bankkal tart kapcsolatot - állapította meg a GfK Piackutató Intézet.
Különösen a szellemi foglalkozásúak és a legmagasabb jövedelműek csökkentették bankkapcsolataik számát az utóbbi időben. Több bankkal szerződni a 40-49 éves korosztály hajlamos, továbbá a hitelt felvevők.

Bankkártya pénzfelvételre

Az egyes demográfiai csoportok közül a banki ügyfelek aránya továbbra is a szellemi foglalkozásúak között a legnagyobb, 93 százalékkal. Jelentősen bővült a bankok ügyfélköre a tizenéves felnőttek körében, és most már eléri a 44 százalékot.

Bankkártyával az ügyfelek kétharmada (66 százaléka) rendelkezik, a felnőtt lakosság 42 százaléka. A kártyatulajdonosok aránya felülreprezentált a 20-49 évesek, legalább érettségizettek, legalább havi nettó 140 ezer forint jövedelmű háztartásban élők, húszezer lakosúnál nagyobb városban lakók körében.

A kártyát a tulajdonosok zöme (93 százaléka) automatából történő pénzfelvételre használja. Vásárlásra ötven százalékuk, pénzfelvételre bankfiókból húsz, míg mobilkártya feltöltésére ATM automatában 12 százalék.

Átlagosan 25 ezret veszünk fel havonta

A bankkártyát vásárlásra is használják az átlagot leginkább meghaladó mértékben a diplomások és a budapestiek. Rajtuk kívül felülreprezentáltak még a 20-39 évesek, érettségizettek, havi nettó kétszázezer forintnál nagyobb jövedelmű háztartásban élők és az ötvenezer lakosúnál nagyobb városban lakók.

Fizetőeszközként a bankkártyát legtöbben bevásárlóközpontok üzleteiben használják (75 százalék), utána a hipermarket következik 43, majd az áruház és a benzinkút 36-36, és a nagy élelmiszerbolt 34 százalékkal.

Akik nem használják fizetőeszközként a bankkártyát, legnagyobb arányban azzal indokolják, hogy jobban szeretik a készpénzt (63 százalék). Utána tíz-tíz százalékos aránnyal a következő két magyarázat következik: "Nem tudom ellenőrizni a számlaegyenleget" és "kevés helyen lehet használni".

ATM automatából az egy pénzfelvételre jutó átlagos összeg 25 ezer forint. Azért ilyen magas, mert sokan ebben a formában veszik fel a havi fizetésüket. Az elkövetkező egy-két éven belül számára új banki szolgáltatások igénybe vételére a felnőtt lakosság 22 százaléka készül. Legnagyobb arányban a 30-49 évesek. Legtöbben folyószámla-nyitást, illetve bankkártya-szerződést terveznek.