Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem fizetnek a háború előtti betétekért

2005.06.29. 09:49
A második világháború előtt elhelyezett bankbetétek vonatkozásában ugyanis az állam nem rendelkezik fizetési garanciával - döntött a Legfelsőbb Bíróság.
Nehéz dolga van annak, aki csak 50-60 évente végez nagytakarítást, rendrakást. A most megtalált, a második világháború előtt elhelyezett bankbetétek vonatkozásában ugyanis az állam nem rendelkezik fizetési garanciával. A Legfelsőbb Bíróság tegnap meghozott határozata ezt állapította meg.

Ötezer dollárt helyezett el az 1930-as években a Magyar-Olasz Bank Rt.-nél azon felperes hajdani rokona, aki 1993-ban találta meg a betétkönyvet és akarta érvényesíteni a követelését négy százalékos kamattal az államon - írja a Magyar Nemzet. A követelés alapja az volt, hogy a Magyar-Olasz Bank felszámolását ugyan megkezdte az állam 1947-ben, de eljárási hiányosságok miatt a folyamat csak 2003-ban zárult le.

Az ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon még a felperes javára ítélt és kimondta, hogy az állam felelős az ötezer dollár kamatokkal történő kifizetéséért, mivel az állam 1993-ig felelős volt a bankbetétekért (ezen időpont után jött létre a betétbiztosítási alap). A fellebbezés után a Fővárosi Bíróság már úgy döntött, hogy az állam nem felelős a vitatott bankbetétért, ugyanis egy 1952-ben elfogadott törvény szerint a felelőség csak az OTP betétekre vonatkozott.

A Legfelsőbb Bíróság legfrissebb ítélete szerint pedig a magyar magánbankokban háború előtt elhelyezett betétekért annak idején is csak akkor felelt az állam, ha a betétet a Magyar Királyi Postatakarék kezelte. A Legfelsőbb Bíróság ugyanakkor nem vizsgálta az ügy azon vonatkozását, milyen felelőség terheli az államot az államosított magánbankok betéteiért. Ez elképzelhető, hogy újabb pert fog szülni.