Szilárda
-4 °C
3 °C

Megtévesztő banki reklámok

2004.09.09. 08:04
Megtéveszthetik a lakosságot az akciós banki hitelekről beszámoló reklámok, a hirdetésből sokszor nem derül ki a hitel valódi ára. Az így körvonalazott kondíciók pedig véletlenül sem vethetők össze más deviza- vagy forinthitel feltételeivel.
A megtévesztő banki lakáshirdetések témáját a Magyar Bankszövetség etikai bizottsága tárgyalja majd - tudta meg a Napi Gazdaság. A hasonló ügyekkel már korábban is meglehetősen hatékonyan foglalkozó testület számára Földi Tamás, a szövetség vezető közgazdásza szerint egyértelmű, hogy a mostanában kialakult gyakorlat probléma lehet.

Hamis képet festenek

Az egyre alacsonyabb, sokszor csak átmenetileg érvényes, akciós kamatokat feltüntető reklámok ugyanis hamis képet alakítanak ki a lakosságban, elsősorban a devizaalapú termékek valódi áráról. Az így körvonalazott kondíciók pedig véletlenül sem vethetők össze más deviza- vagy forinthitel feltételeivel. Akad olyan bank is, amely egyenesen egy mellékkiadással - kezelési költséggel - reklámozza termékeit, miközben kamatai meglehetősen magasak. Az álláspontjukat védő bankok arra hivatkoznak, hogy a hitelfelvevők minden információt megkapnak a fiókban.

A PSZÁF tájékoztatót ad ki

A hitelköltségekről való korántsem megfelelő tájékoztatással kapcsolatban Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy folyamatosan vannak ilyen esetek, de nem túl nagy számban. A PSZÁF akár ügyfélbejelentés alapján is vizsgálódik, s ha rendszerszintű hibára derül fény, akkor felszólít a hibás gyakorlat megszüntetésére. Nyilván az sem véletlen, hogy a PSZÁF - mint lapunk megtudta - hamarosan a jegybankkal egyeztetett tájékoztatóban hívja fel a lakosság figyelmét a devizaalapú lakáshitelek kockázataira. Ebben az árfolyamkockázatok mellett kitérnek arra is, hogy a devizahitelek esetében lényegesen gyakrabban változhat a kamat: félévente, negyedévente, de akad bank, ahol havonta - míg a forintkonstrukciók esetében csak évente, ötévente vagy tízévente.

A korrektebb banki tájékoztatás érdekében a Pénzügyminisztérium - jogszabály-módosítással - 2005. január elsejével vezeti be a kötelező teljes hiteldíjmutató (thm) számítást, mind a forint-, mind a deviza-lakáshitelek esetében. A PM sajtóosztályának tájékoztatása szerint most fogtak hozzá az új mutató kidolgozásához. A PM ugyancsak jogszabályban rögzíti majd, hogy kötelező kockázatfeltáró tájékoztatót készíteni. Ennek tartalmára a pénzügyi felügyelet dolgoz ki ajánlást. Az érintett szervezetek (Magyar Bankszövetség, PSZÁF, MNB, PM) részéről a korrektebb tájékoztatás és a kockázatok feltárása érdekében tett eddigi és várható lépések alighanem indokoltak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!