Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Esik a csirke ára

2005.10.25. 08:13
A kereskedelmi láncok 10-20 százalékkal olcsóbban vennék beszállítóiktól a baromfit, hogy aztán ők is olcsóbban tudják továbbadni a vásárlóknak.
Több élelmiszerlánc is 10-20 százalékos értékesítési akciókat igyekszik rákényszeríteni baromfiipari beszállító partnereire a hazai madárinfluenza-pánik miatt. A kereskedelmi hálózatok a vonzóbb árakkal igyekeznek ismét növelni az utóbbi időszakban átlagosan 15 százalékkal visszaesett termékeladásokat. Takács László, a Baromfi Terméktanács (BT) igazgatója - ezt megerősítve - elmondta: a kereskedelmi nyomás miatt várhatóan a feldolgozók is rákényszerülnek, hogy mérsékeljék a felvásárlási árakat.

Egyes hírek szerint a pszichózisnak leginkább kitett csirkeágazatban az átvételi árak kilónként 10-15 forinttal csökkenhetnek a 170 forint feletti mai árszintről. Iparági szakértők ugyanakkor ismét felhívják a figyelmet a paradox helyzetre: miközben a mai pánik a csirkefogyasztást érinti legjobban, a fertőződésveszély e baromfiféléknél a legkisebb, mivel a zárt tartási technológia kizárja az érintkezést az influenzavírust leginkább terjesztő vadmadarakkal. Nagyobb lehet a valószínűsége annak, hogy a madárinfluenza liba- vagy kacsatelepeken bukkan fel, ez utóbbi két állatfajnál viszont a csirkéhez hasonló keresletcsökkenés nincs - közölték szakértők.

A BT a napokban levélben fordul Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz és Gráf József agrárminiszterhez a kialakult helyzet miatt. A szervezet többek között támogatást szorgalmaz a várhatóan növekvő ágazati készletek finanszírozásához, tárolásához. Egyes cégek máris arra kényszerülhetnek, hogy eladatlan termékeik egy részét lefagyasszák, illetve csökkenthetik a csirkefelvásárlást is.

Akkor alakulhat ki pandémia (világjárvány), ha a H5N1 madárinfluenza-vírus olyan változáson menne keresztül, hogy embereket is képes lenne megfertőzni - szögezték le a nemzetközi egészségügyi szakemberek tegnap, Ottawában kezdődött tanácskozásukon. Egyelőre ez nem történt meg, de a veszély nagy, ezért globális stratégiát dolgoznak ki. Hazánk a felkészülésben jól áll, hamarosan összegzik a H5N1 madárinfluenza elleni vakcina humánvizsgálatainak eredményét, majd gyorsított eljárással kérik a gyártási engedélyezést az Országos Gyógyszerészeti Intézettől (OGYI) - tudta meg lapunk az Egészségügyi Minisztérium illetékesétől.