Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Mire költjük az uniós pénzeket?

2005.04.22. 16:23
Két ivóvízminőség-javítási, hat szennyvíz elvezetéssel kapcsolatos, nyolc vízgazdálkodással összefüggő, három hulladékgazdálkodási projekt, valamint két vasútvonal rekonstrukciója, a budapesti elővárosi vasúthálózat fejlesztése és három útépítési projekt szerepel jelenleg a 2007-13 között uniós támogatással megvalósítandó projektek első elemei között. A beruházások a hat éves időszakban felhasználható pénzek öt százalékát érintik, előkészítésüket viszont meg kell kezdeni ahhoz, hogy a tényleges munkálatok már 2007 elején indulhassanak.
A kormány fejlesztéspolitikai kabinetje döntött arról, hogy mely, 2007 és 2013 között uniós pénzekből megvalósítandó nagyprojektek előkészítését javasolja az Országgyűlésnek - jelentette be Baráth Etele. Az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: nincs szó arról, hogy a következő ciklusban érkező támogatásokat előre, még a jelenlegi kormány hivatali ideje alatt felosztanák, ám ahhoz, hogy 2007-ben azonnal beindulhassanak az első nagyberuházások, azok előkészítését már jövőre meg kell kezdeni. A miniszter szerint az összesen 12 ezer milliárd forintos fejlesztési keret öt százalékának felhasználására tettek javaslatot. A kijelölt projekteket részletesen nézze meg itt..

Az elmúlt 15 évben nem látott széleskörű egyeztetést kezdeményezünk a koncepcióról - hangsúlyozta Baráth Etele. A kormánykabinet által jóváhagyott anyagot megküldték a parlamenti pártoknak, majd az ő észrevételeik figyelembevételével két hét múlva véglegesíti a javaslatot a fejlesztéspolitikai kabinet. Ezután négyhetes társadalmi egyeztetésre kerülhet sor, melynek végén a miniszterelnök tárgyal a parlamenti pártok vezetőivel. Az így véglegesített javaslatot nyújtják be az Országgyűlésnek.

Az előkészítésre 27,5 milliárd forintot különített el a kormány, ám szándékaik szerint ez az összeg - utófinanszírozásként - később elszámolható lesz az unió felé.

A következő, hat éves uniós költségvetési ciklusban összesen mintegy 11-12 ezer milliárd forint jut fejlesztésekre. Ebből 6300 milliárd forint származik közvetlenül az uniós strukturális és kohéziós alapokból, 2100 milliárd pedig magyar állami, költségvetési illetve önkormányzati pénzekből. A vállalkozások számára nyitva álló pályázatok elnyerhető összegekhez további 2900 milliárd forint önrészre van szüksége a cégeknek.