Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Legyen ön is bejárónő!

2007.10.08. 08:12
A háztartási alkalmazottak foglalkoztatásának fiskális ösztönzésével is csökkentené a német munkanélküliséget a kormányon lévő konzervatív CDU-CSU parlamenti frakciója.

A javaslat szerint a háztartások a gyermekgondozásra, kerti munkára, ápolásra és egyéb otthoni szolgáltatásra szánt kiadásoknak a kétharmadát - maximum 12 ezer eurót - leírhatnák az adóalapjukból. Az eddigi, kisebb összegre szóló kedvezményekkel szemben az a különbség, hogy jelenleg magát az adót lehet csökkenteni az ilyen célú kiadások bizonyos hányadával.

A felvetés nem érte váratlanul a nagykoalícióban részt vevő szociáldemokratákat, mert elemi formájában már az augusztus végén tartott kihelyezett, zárt kormányülésen is felbukkant.

Franz Müntefering szociáldemokrata munkaügyi miniszter olyan változatot részesítene előnyben, amely nem tenne különbséget a szerint, hogy a háztartás közvetlenül állítana-e be segéderőt, vagy szakosodott ügynökségtől rendelné meg az otthoni szolgáltatást.

Az uniópártok azért vonakodnak ettől az elgondolástól, mert jóval nagyobb terhet jelentene a költségvetés számára. A közvetítők bevonásától a CDU-CSU-javaslat úgy rettentené el a kedvezményezetteket, hogy ebben a formában maximum csak négyezer eurót tenne leírhatóvá az adóalapból.

A háztartási alkalmazottakra fordított kiadások kétharmadának adóalapból történő leírhatósága a CDU-CSU javaslata szerint közvetlenül 200-300 millió eurós bevételkiesést jelentene az államkasszának.

A konzervatív pártkoalíció szerint az adott veszteség bőségesen megtérülne a munkanélküliek ellátására fordított összegek csökkenésében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!