Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Legyen ön is bejárónő!

2007.10.08. 08:12
A háztartási alkalmazottak foglalkoztatásának fiskális ösztönzésével is csökkentené a német munkanélküliséget a kormányon lévő konzervatív CDU-CSU parlamenti frakciója.

A javaslat szerint a háztartások a gyermekgondozásra, kerti munkára, ápolásra és egyéb otthoni szolgáltatásra szánt kiadásoknak a kétharmadát - maximum 12 ezer eurót - leírhatnák az adóalapjukból. Az eddigi, kisebb összegre szóló kedvezményekkel szemben az a különbség, hogy jelenleg magát az adót lehet csökkenteni az ilyen célú kiadások bizonyos hányadával.

A felvetés nem érte váratlanul a nagykoalícióban részt vevő szociáldemokratákat, mert elemi formájában már az augusztus végén tartott kihelyezett, zárt kormányülésen is felbukkant.

Franz Müntefering szociáldemokrata munkaügyi miniszter olyan változatot részesítene előnyben, amely nem tenne különbséget a szerint, hogy a háztartás közvetlenül állítana-e be segéderőt, vagy szakosodott ügynökségtől rendelné meg az otthoni szolgáltatást.

Az uniópártok azért vonakodnak ettől az elgondolástól, mert jóval nagyobb terhet jelentene a költségvetés számára. A közvetítők bevonásától a CDU-CSU-javaslat úgy rettentené el a kedvezményezetteket, hogy ebben a formában maximum csak négyezer eurót tenne leírhatóvá az adóalapból.

A háztartási alkalmazottakra fordított kiadások kétharmadának adóalapból történő leírhatósága a CDU-CSU javaslata szerint közvetlenül 200-300 millió eurós bevételkiesést jelentene az államkasszának.

A konzervatív pártkoalíció szerint az adott veszteség bőségesen megtérülne a munkanélküliek ellátására fordított összegek csökkenésében.