Auguszta
-3 °C
2 °C

Aktívak a magyar befektetők

2004.01.27. 09:01
A legnagyobb külföldi beruházásokat az OTP és a Mol hajtotta végre, a legjelentősebb célország Szlovákia volt. Magyarországra a hollandok mellett a németek és a franciák hozták a legtöbb befektetést.
Szeptember végéig 521 millió eurónyi közvetlen működőtőke-befektetést hajtottak végre a Magyarországon bejegyzett társaságok a határokon túl. A célországok közül kiemelkedik Szlovákia, ahová az első negyedévben 355 millió euró érkezett. Az OTP Bank szeptember utolsó napján fizette ki a bolgár DSK Bank 311 millió eurós vételárának utolsó, kilencven százalékos részletét, ez az összeg azonban feltehetően nem szerepel a jegybank háromnegyed éves mérlegében.

Horvát bevásárlás

Tavalyhoz kapcsolódik Mol Rt. szlovákiai befektetése, a magyar társaság a Slovnaft több mint kétharmados tulajdonosává lépett elő összesen 360 millió dolláros akvizíció keretében. Az ügylet során készpénzes tőkeemelést és részvénycserét is alkalmaztak. Ugyancsak a magyar tőkekihelyezésekhez tartozik a Mol bevásárlása Horvátországban, a magyar olajcég szakmai befektetőként az INA-t vette meg 505 millió dollárért.

Főszereplők

A tavalyi külföldöni magyar befektetéseket alapvetően az OTP és a Mol uralta, ezek mellett néhány határ közeli kisebb vállalkozás átnyúló projektje, illetve tulajdonszerzése játszott szerepet. A szakértők úgy vélekednek, hogy ebben az évben nem lesz a tavalyihoz mérhető magyar tőkebefektetés, mert a Mol lengyelországi ügylete egyelőre várat magára, az OTP romániai tulajdonszerzése körül pedig sok a bizonytalanság.

Holland befektetők

Idén az első háromnegyed évben a külföldi székhelyű társaságok 849,6 millió euró közvetlen tőkebefektetést eszközöltek Magyarországon. Ebből a szempontból Hollandia volt a legaktívabb, az első negyedben 17 millió, a másodikban 158 millió, a harmadikban pedig 119 millió eurót fektettek be a magyar gazdaságban. A hollandok mellett a németek és a franciák hozták a legtöbb befektetést szeptember végéig. Az első kilenc hónapban befektetett közvetlen működőtőkéből 806 milliót az Európai Unió tagországai, ezen belül a monetáris unió tagjai 773 milliót jegyeznek.

Érdekesség, hogy a tavalyi első negyedévben az EU-n kívüli európai országok nettó tőkekivonást hajtottak végre Magyarországról. A tengerentúli befektetők közül az amerikaiak és a japánok mutatták a legnagyobb aktivitást. Az USA-ból szeptember végéig 55 millió, Japánból pedig 16 millió eurónyi közvetlen működőtőke-befektetés érkezett.