Gerzson
-3 °C
3 °C

Megduplázódhatnak a lakásárak a belvárosban

2006.10.09. 11:44
Valóban jó befektetés egyetemhez közel lévő panellakást vásárolni? Miért nem robbantak fel a lakásárak a IX. kerületben? Elriasztják-e a külföldi befektetőket az elmúlt hetek bizonytalan, sokszor hektikus belpolitikai eseményei? Mekkora árnövekedésre számíthatunk a Belvárosban? Többek között ezekről kérdezte a Portfolio.hu Huszti Györgyöt, az A1 Ingatlan lakossági üzletágának vezetőjét.

A Lakásvásár idején, közvetlenül a székházostrom után több, mint 20 angol ügyfelünk mondta vissza a látogatását a vásárra, de az azóta eltelt időben nem tapasztaltunk visszaesést a külföldiek érdeklődésében - mondta Huszti György a Portfolio.hu-nak. Az A1 Ingatlan lakossági üzletágának vezetője szerint ugyanakkor a lakáspiac hihetetlen módon pezseg, 2006 négy-öt évvel ezelőtti aktivitást mutat. Az A1 Ingatlan az üzleti tervét eddig jelentősen túlszárnyalja. A harmadik negyedévben az átlagos havi árbevétele kétmilliárd forint körül alakult.

Az A1 üzletágai

Az A1 Ingatlan svájci tulajdoni hátterű ingatlanközvetítő hálózat, az ingatlanközvetítő irodák mellett működtetnek hitelközpontot, fejlesztői üzletágat (A1 Investments) és egy A1 Individual nevű irodát, melyben kizárólag új építésű prémium termékeket forgalmaznak. Az A1 által értékesített lakások átlagértéke közel 23 millió forint, vevőik 18-20%-a külföldi.

Huszti György úgy látja, Budapesten ugyanaz a folyamat játszódik le, mint a legtöbb nyugat-európai nagyvárosban. A belvárosban eleinte elindul egy negatív folyamat, az ingatlanok állománya romlásnak indul, a fizetőképes népesség kiköltözik az agglomerációba, s alapvetően elgettósodik a környék. Ám a folyamat egy idő után megfordul, az emberek fokozatosan visszaköltöznek az agglomerációból a belvárosba, ahol ezzel párhuzamosan az ingatlanállomány fokozatosan kicserélődik, illetve megújul - magyarázta a szakember. Budapesten jelenleg a második folyamat elején járunk, láthatjuk, hogy a belsőbb kerületekben az árak a 4-5 évvel ezelőtti szinthez képest jelentősen magasabbak. Öt év múlva pedig várhatóan közel leszünk már az eurózóna-csatlakozáshoz, s ezt is figyelembe véve a belvárosi lakásárak a jelenleginek a másfél-kétszeresére emelkednek - vetítette előre az üzletágvezető.

A legjobb befektetések közé tartozhat egy egyetem közelében lévő panellakás, hiszen nagyon olcsón megvásárolhatjuk és könnyen kiadhatjuk egyetemistáknak, így 7-8%-os hozam érhető el évente. Ötéves távlatban nagy potenciál lehet a VIII. kerületben, a Corvin sétány környékében, a Duna-partban, s természetesen a Körúton belüli belső városrészekben. A IX. kerület bizonyos szempontból problémásabb, ott ugyanis nem teljesen valósult meg a lakosság kicserélődése, s alapvetően nem tekinthető a belváros szerves részének.