Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Két forinttal csökken hétfőtől a benzinár

2004.07.23. 13:05
A jövő héttől ismét csökken a benzin jövedéki adója 1,60 fillérrel, ami a fogyasztói árakban két forintos csökkentést eredményez. A dízel ára nem változik.
A jövő hét elején ismét csökken a motorbenzin jövedéki adója, mivel az üzemanyag átlagára az elmúlt két során meghaladta a 250 forintot - tudatta közleményben a Pénzügyminisztérium. A héten született kormányrendelet szerint a jövedéki adó 1 forint 60 fillérrel lesz kisebb, ami literenként a benzinnél 2 forintos árcsökkentést tesz lehetővé.

Az Országgyűlés májusban adott felhatalmazást a kormánynak arra, hogy ha az üzemanyagok átlagárai jelentős mértékben emelkednek, a magasabb áru értékesítésből származó áfa-többlet bevételt a jövedéki adó mérséklésére fordítsa és ezzel tompítsa a drágulást. A mostani döntést ismét a világpiaci drágulás váltotta ki.

A benzin esetében a kormány először május 23-tól csökkentette 1 forint 60 fillérrel, majd június 4-től további 80 fillérrel a jövedéki adót, ami összesen 3 forintos ármérséklést eredményezett literenként. Amikor a világpiaci termékár-változások hatására ismét mérséklődött a hazai benzinár, a kormány két lépésben, június 21-én, illetve 28-án visszaállította a benzinnél az eredeti jövedéki adó szintet.

A gázolajnál nincs változás, ott korábban is csak kisebb mértékű jövedéki adó csökkentésre került sor, mivel az áringadozás nem volt olyan jelentős.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!