Auguszta
-3 °C
2 °C

Eladó bérlakás-követelések

2003.12.18. 08:25
Már két fővárosi kerület is banknak értékesítette azokat a tartozásokat, amelyek az önkormányzati lakások értékesítése után még nem folytak be.
Budapest XIII. kerülete három pénzintézetet is megkeresett azzal, hogy átadná azt a követelésállományt, amely az önkormányzati lakásukat részletre vásárlóktól maradt fenn. A három százalékos kamat állandó értékvesztést jelentett az önkormányzatnak, ezért valamilyen megoldást kellett találni - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Borszéki Gyula, a kerület alpolgármestere.

Az OTP a befutó

A pályázaton végül az OTP Bank lett a befutó, a kerület közel 4200 1995 előtt kötött szerződéséből 2600-at vett át 751 millió forintos tőkeértéken. A követelést az OTP 42 százalékos árfolyamon szerezte meg, 315 millió forintot fizetett érte. Ez az összeg az önkormányzat álláspontja szerint reális volt, hiszen a kapott érték esetleges állampapírba történő befektetésekor nagyobb hozamot hozott volna, mint amire az eredeti konstrukció "jegelésekor" számítani lehetett.

Az OTP Bank az első megkeresés után mára már viszonylag "standard" termékkel, kidolgozott szempontrendszerrel rendelkezik ilyen téren - tájékoztatott Dankóné Sarzmann Judit, a pénzintézet budapesti önkormányzati régióvezetője, aki elmondta, hogy a XIII. kerület mellett a másik legnagyobb ilyen projekt a XI. kerületben zajlik. A szakember szerint nincs konkrét ára, hogy melyik településtől milyen áron vásárolják meg a volt bérlakásosok tartozását, hiszen azok struktúrájukban és kockázatukban meglehetősen eltérőek lehetnek.

A tulajdonosok inkább fizetnek

A szerződések alapfeltétele, hogy a banknak és az önkormányzatnak tájékoztatnia kell az adóst az engedményezésről és arról, hogy a pénzintézet azonos feltételeket garantál a teljes futamidő alatt az ügyfél számára - mondja Sarzmann Judit. A félelem ugyanakkor komoly az ilyen megoldással szemben, erre utal az, hogy Angyalföldön a váltásról kiértesített szerződők közül 724 még az állományátadás előtt kifizette lakásának fennmaradó vételárát.

A megoldással a bank igen komoly adminisztratív terhet vesz le az önkormányzat válláról - vélekedik az OTP illetékese. Ez a vélemény ugyanakkor csak részben igaz: a bank ugyanis az általa túl kockázatosnak minősített szerződést nem veszi át. Az üzlet az önkormányzat számára kedvező, hiszen azonnal pénzhez jut, amit további fejlesztésekre használhat fel - vélekedik Bárdi Károly, az üzletbe ugyancsak belekóstoló Postabank önkormányzati üzletágvezetője.

Angyalföld a befolyt pénz jelentős részét a panellakások felújítási programjának támogatására és ingatlan vásárlásra fordította - rögzítette Borszéki Gyula. A pénzintézetek számára az ilyen ügyletek az önkormányzattal fennálló viszony elmélyítésében segíthetnek, de lehetőséget nyújtanak arra is, hogy a bérlők számára is szolgáltatásokat kínáljanak fel. Ilyen lehet például annak a lehetőségnek a biztosítása, hogy a bankban nyitott folyószámláról költségmentesen lehet a havi törlesztőrészletet átutalni - mondja Bárdi Károly.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft