Ágnes
-1 °C
2 °C

Mégis tilos a beszerzési ár alatti értékesítés

2005.12.01. 11:08
Bár a kereskedelmi törvényből kimaradt, egy az Országgyűlés által kedden elfogadott módosító indítvány eredményeként végül mégis bekerült a szabályozóba a beszerzési ár alatti értékesítés tilalma.

A korlátozás a jelentős piaci erővel bíró cégekre vonatkozó szabályozás egyik alesete, vagyis csak azok a társaságok nem értékesíthetnek beszerzési ár alatt, melyek kereskedelmi tevékenységből származó előző évi konszolidált nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot. A 100 milliárdos határt gyakorlatilag az összes hipermarketlánc meghaladja, de a szabályozó vonatkozik majd például a CBA-ra, a Reálra és a Coopra is.

A legnagyobb baj az a kereskedelmi törvénnyel, hogy túl sok kérdést hagy megválaszolatlanul - mondta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Egyelőre nem lehet például tudni, hogy a szezon végi kiárusítás, amikor a kereskedők gyakran a beszerzési ár alatt igyekeznek megszabadulni el nem adott készleteiktől, ezentúl szintén jogszabályba ütközik-e. Emellett a jelentős piaci erővel bíró cégek meghatározása is általánosra sikerült, ez alapján például a Magyar Telekom is ebbe a kategóriába tartozik, vagyis a csoporthoz tartozó T-Mobile sem adhatná kifutó modelljeit annál kevesebbért, mint amennyiért vette.

Mivel a törvénynek ez a passzusa a beszállító és a kereskedő kapcsolatát szabályozza, így nem vonatkozik a külföldi beszállítóktól vásárolt termékekre. Vámos György szerint a - kihirdetése után 6 hónappal, vagyis valószínűleg jövő nyáron hatályba lépő - törvény miatt tovább nőhet az importtermékek aránya a kereskedelemben.