Géza
-12 °C
-4 °C

Fogynak a hiteleink

2006.11.30. 08:51
A hitelállomány 3 milliárd forinttal csökkent a háztartásoknál, de kisebb lett a betétek összege is.

Ha hárommilliárd forinttal is, de csökkent októberben a háztartási szektornál nyilvántartott hitelállomány, amelyre - legalábbis a 2000 januárja óta meglévő adatok szerint - eddig nem volt példa - derül ki a Magyar Nemzeti Bank és a pénzügyi felügyelet friss, az októberi adatokat tükröző statisztikáiból.

A mérséklődésben ugyanakkor nyilvánvalóan meghatározó szerep jut a forint múlt havi erősödésének is: a háztartásoknál lévő devizakölcsönök mennyisége hozzávetőleg négymilliárddal csúszott lejjebb; ez annak tükrében, hogy a forint októberben kilencegységnyit tudott javítani a svájci frankkal szemben, egyáltalán nem meglepő. (A háztartások devizahiteleinek túlnyomó részét svájci frankban tartják nyilván.) Ezzel együtt egyáltalán nem lehet a lefékeződést kizárólag a forint erősödésének a számlájára írni, hiszen az elmúlt egy évben átlagosan havi 80 milliárddal srófolták feljebb kölcsöneiket a háztartások, és a növekedés gyakorlatilag teljes egészében a devizahitelekből adódott.

A felügyelet adatai szerint komoly problémák azért nincsenek a bankszektor első tíz hónapi teljesítményével: a hazai hitelintézetek összesített mérlegfőösszege október végére meghaladta a 20 300 milliárd forintot, ez 15,65 százalékos emelkedést jelent az év elejéhez képest. Ez pedig nem számít rossz növekedési ütemnek annak tükrében, hogy a hazai bankok tavaly az egész évben produkáltak 17,75 százalékos mérlegfőösszeg-bővülést.

A betétek is csökkentek

Csakúgy, mint tavaly az egész évben, a teljes banki hitelállomány nem egészen 2000 milliárd forinttal kúszott feljebb, ez 2006 első tíz hónapját tekintve 16,6 százalékos növekedéshez volt elég. A háztartásoknak nyújtott devizakölcsönök megdöbbentő mértékű növekedése - az októberi megtorpanást leszámítva - folytatódott az első tíz hónapban is: az október végi, csaknem 1900 milliárdos állomány 71,7 százalékkal haladja meg a 2005 végit.

A háztartások betéteinél viszont korántsem ilyen rózsás a helyzet: a múlt havi, nem egészen 4600 milliárdos mennyiség másfél százalékkal elmarad a 2005 végén regisztrálttól, holott 2005-ben még több mint 9 százalékos bővülést sikerült elérni. A vállalatokkal együtt már valamivel biztatóbb a kép, bár a növekedési ütem így is láthatóan lassul: míg tavaly összességében 13,22 százalékkal tudták állományaikat növelni a bankok, ez év első tíz hónapjában már csak 8,25 százalékos bővülést regisztráltak.

Az eredményeket tekintve nem állnak rosszul a hitelintézetek, a szektor összesített, adózott profitja az első három negyedévben meghaladta a 278 milliárd forintot. (A profitra vonatkozóan csak negyedéves adatokat közöl a PSZÁF.) Időarányos növekedést feltételezve az éves bővülés elérheti a 18 százalékot is. Tavaly valamivel több mint 314 milliárdos adózott profitot termelt a bankszektor, ez 14,2 százalékkal múlta felül a 2004. évi adatot.