Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Új figyelmeztetés várható az EU-tól

2006.01.09. 15:46
Az Európai Bizottság a héten ismét "szólni fog" Magyarországnak, hogy a középtávú költségvetési programja esetleg nem elegendő az államháztartási hiány akkora csökkentéséhez, amely lehetővé tenné az euró tervezett bevezetését már 2010-ben, írta a Reuters hírügynökség hétfőn, az Európai Bizottság általa megszerzett munkaokmányára hivatkozva.

Az Európai Unió végrehajtó testülete ezúttal sem ajánl semmilyen pénzügyi szankciót Magyarország ellen, hanem nyolchónapos határidőt javasol majd a program feljavítására, állítja a Reuters az általa látott dokumentumra hivatkozva. Az új programnak szeptemberben kellene készen lennie, vagyis az áprilisban vagy májusban esedékes választások után, írta a hírügynökség. Az Európai Bizottság nyilatkozata szerdán várható, együtt a hasonló programokért Dániának, Finnországnak, Svédországnak, Csehországnak és Szlovákiának kiosztandó dicséretekkel. Ezen utóbbi két ország figyelmét azonban felhívják majd a költségvetési programok további szigorítására.

Végső szó

A magyar konvergencia-program tervezett értékelésében a bizottság úgy véli - a Reuters szerint -, hogy Magyarország nem közölt részleteket arra nézve, miként csökkenti hiányát az euróövezeti tagsághoz szükséges, 3 százalék alatti értékre a GDP-hez képest 2008-ig.

"Mivel a programból hiányoznak a szükséges specifikációk és mennyiségi adatok..., a program költségvetési alapállása a jelek szerint nem összeegyeztethető a deficittúllépés korrigálásával 2008-ig", idézett a dokumentumból a hírügynökség.

A bizottság állásfoglalásáról az EU pénzügyminiszteri tanácsa mondja ki a végső szót. Állásfoglalásában az EU bizottsága azt javasolja, hogy a magyar kormány szeptember 1-ig készíthesse el a konvergencia-program konkrét részletekkel javított változatát.

- A (bizottsági) konvergencia-jelentés tartalma azt jelenti a gyakorlatban, hogy a bizottság szeptemberig nem tesz semmit (Magyarország ügyében) - mondta egy nevének elhallgatását kérő bizottsági illetékes a Reutersnek. - Ha szeptemberben az új jelentés nem lesz kielégítőbb, akkor valaki esetleg majd megnyitja a vitát a kohéziós alapokból való kiutalások felfüggesztésére - tette hozzá az illetékes.

Segélykurtítás

Mivel Magyarország nem tagja az euróövezetnek, a 3 százalékos deficithatár megsértéséért nem fenyegetik afféle közvetlen pénzbírságok, mint az euróövezeti tagokat - köztük a fő szabálysértő Németországot és Franciaországot, habár az európai növekedési és stabilitási paktum szerint járó szankciókat eddig velük szemben is elvetette a miniszteri tanács -, azonban a segélyeket esetleg megkurtíthatja az EU.

A magyar konvergencia-program szerint a tavalyi, fölfelé módosított hiánycél - eredményszemléletben, ESA95 szerint 6,1 százalékos volt, az idén 4,7 százalékos, jövőre 3,3 százalékos, 2008-ra 1,9 százalékos. Az államháztartás tavalyi, helyi önkormányzatok nélküli pénzforgalmi hiánya 984,4 milliárd forint volt, a GDP 4,4 százaléka, közölték a Pénzügyminisztériumban csütörtökön.

A hiány a prognózisnál mintegy 40 milliárd forinttal kisebb: az eredeti törvényi előirányzat 1.022,6 milliárd forint volt. A pénzforgalmi hiányt a GDP 4,6 százalékára várta pénzügyi kormányzat. A Pénzügyminisztérium múlt heti közleménye szerint a végleges eredményszemléletű mérleg elkészítése és lezárása még néhány hónapig eltart, az államháztartás uniós módszer szerinti hiánya, figyelembe véve a nyugdíjreform miatti kiadásokat, azonban nem haladja meg a GDP 6,1 százalékát, vagyis e téren is teljesül a hiánycél. A 4,4 százalékos pénzforgalmi hiányból úgy keletkezik a 6,1 százalékos eredményszemléletű hiány, hogy az úgynevezett "ESA híd" 2,8 százalék, míg a nyugdíjrendszer miatti korrekció -1,3 százalék, illetve az önkormányzatok hiányát a GDP 0,2 százalékára prognosztizálja a pénzügyi kormányzat.