Gusztáv
-4 °C
1 °C

Késik az M35-ös építése

2004.06.10. 12:04
Várhatóan heteket késik az M35-ös autópálya Görbeháza és Debrecen közti szakaszának építése, mert a pályázatból kizárt görög cég fellebbezésére a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette az eljárást. A Nemzeti Autópálya Rt.-t kétmilliós bírsággal sújtották emiatt - tudta meg az InfoRádió.
Az InfoRádió értesülései szerint kétmillió forintra megbírságolták a Nemzeti Autópálya Rt-t, mert egy görög útépítő céget jogtalanul zárt ki az M35-ös Görbeháza és Debrecen közötti szakaszának kivitelezési pályázatáról. A Közbeszerzési Döntőbizottság a napokban megsemmisítette az inkriminált januári előminősítést követő határozatokat, így az autópálya építése várhatóan hónapokat csúszik.

A 35,3 kilométeres Görbeháza-Debrecen szakasz előminősítési eljárása során a Nemzeti Autópálya Rt a minőségbiztosítás nem megfelelő igazolására hivatkozva alkalmatlannak nyilvánította a görög Aktor nevű útépítő céget.

A cég jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, amely elismerte a görögök igazát. A határozat olyan friss, hogy a Nemzeti Autópálya Rt. sajtóosztályán még nem tudták kommentálni. Az InfoRádió tovább keresi az illetékest. A kormány autópálya-programja szerint az M3-as Görbeházánál kettéválik Nyíregyháza és Debrecen felé. A szakaszok építése a tervek szerint nyáron kezdődne, és 2006-ban fejeződne be.

Bodnár Zoltán, a Nemzeti Autópálya Rt. vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy nem fogadják el a döntőbizottság határozatát, és jogorvoslattal élnek ellene. Újra megvizsgálják a görög cég alkalmasságát, és ettől függ, hogy részt vehet-e a pályázat további fordulóin. Bodnár Zoltán vezérigazgató szavai szerint: legfeljebb két hetes csúszást okozhat az ügy a közbeszerzési eljárásban, ez azonban az építés véghatáridejét, - ami 2006 vége - semmiféle formában nem befolyásolja.