Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Zuhant a fogyasztói bizalmi index

2006.06.12. 11:00
A GKI-Wallis konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke májusban 2,5 ponttal mínusz 8 pontra csökkent, elsősorban a fogyasztói bizalmi index zuhanása miatt, amit az üzleti bizalmi index javulása tompított - áll a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az EU támogatásával készített jelentésében.

A fogyasztói bizalmi index egy hónap alatt 13 ponttal mínusz 24,2 pontra csökkent, miközben az üzleti bizalmi index mértéke 1,5 ponttal mínusz 2,2 pontra javult.

Az összeállítás megállapítja, hogy az ipari várakozások egy éve szinte töretlenül javulnak, májusban azonban az európaihoz hasonlóan stagnáltak. Az elmúlt időszak termelésének megítélése kissé romlott, a következőé viszont hasonló mértékben javult, a rendelésállományról alkotott vélemény összességében kissé rosszabb lett, de az exporté jobb.

Az építőiparban viszont az előző időszak termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése is tovább javult, s a foglalkoztatási szándék is erősödött. A kereskedelemben a márciusinál valamivel jobb üzletmenetről, aktívabb megrendelési politikáról számoltak be, a készletszintet változatlannak tartották. A várható üzleti lehetőségekre is optimistábban tekintettek.

A magyar gazdaság helyzetére vonatkozó várakozások a kereskedelemben javultak, az iparban és az építőiparban jelentősen romlottak, a fogyasztók körében zuhantak. A fogyasztói bizalmi index májusi értéke - az áprilisi választásokig tartó csaknem egy éves, látványos javulást követően - drámai mértékben zuhant - állapítják meg a kutatók, hozzátéve, hogy egyetlen hónap alatt még soha nem volt ekkora visszaesés.

A választásokat követő, szokásosnak tekinthető kijózanodás gyorsasága feltehetőleg nagyrészt azzal magyarázható, hogy a lakosság már közvetlenül a választások után az államháztartási hiányt csökkentő, a lakosságot is jelentősen érintő megszorítások szükségességéről értesült - fűzik hozzá.

A fogyasztói bizalmi index minden összetevője romlott, legjelentősebb mértékben a háztartások várható pénzügyi helyzetére vonatkozó. Az inflációt és a munkanélküliséget ugyancsak sokkal pesszimistábban látta a lakosság. Az egyébként is jellemzően rossznak ítélt megtakarítási képesség tekintetében az emberek további romlásra számítanak, a változás mértéke azonban ez esetben viszonylag kisebb - jegyzi meg a felmérés.