Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Optimisták a multik

2004.05.27. 14:20
A nagyvállalatok, és a kis- és középvállalkozók is kedvezően vélekednek jövőjükről - derül ki az Ecostat bizalmi indexéből. A multik a beruházásokban és a kormányreformokban, a kisvállalkozók pedig az uniós csatlakozásban bíznak.
A magyar nagyvállalatok bizalmi indexe nem változott májushoz képest - derül ki az Ecostat Indexhez eljuttatott felméréséből. Eszerint a multik rövid távú üzleti konjunktúra-mutatója tíz hónapja a szektor bizalomerősödését jelzi. Az index értéke a decemberi mélyponthoz képest 10 százalékponttal emelkedett, jelenleg két éves maximumán áll. A havi bizalmi mutatók tendenciájának javulását a reálgazdaság folyamatos és tartós élénkülése hitelesíti.

Kedvező háttér

Az európai piacok felvevőképességének bővülésétől erősen függő magyar gazdaságban a fellendülés egy éve érezhető. A termelés növekedését keresleti oldalon az export és a beruházások biztosítják. A termelési kapacitások 2003 második negyedéve óta növekvő ütemben bővülnek és korszerűsödnek. A reálgazdaság javuló eredményei kedvező hátteret biztosítanak a kormányzat adó- és költségvetési reform-programjához, ami elengedhetetlen az államháztartás egyensúlyi helyzetének fokozatos és tartós javításához - áll az Ecostat jelentésében.

A magyarországi multinacionális nagyvállalatok gazdasági várakozásai másfél éve most a legkedvezőbbek. A makrogazdaság és a vállalkozások lehetőségeit a cégek többsége pozitívan értékeli.

A kicsik is optimisták

A nagyvállalatokhoz hasonlóan a kis- és középvállalkozások bizalmi indexe sem változott májusban, de erre a szektorra is jellemző, hogy háromnegyed éve töretlen a bizalom. A szektor erősödő optimizmusának hátterében az élénkülő világgazdasági konjunktúrához felzárkózó hazai gazdaság javuló teljesítménye, valamint felhasználása és fogyasztása áll. 2004 második félévében a külkereskedelmi áruforgalom növekedéséhez, a negatív egyenleg mérsékléséhez a globális fellendülés mellett Magyarország uniós csatlakozása is hozzájárul.

Májusban a hazai kis- és középvállalatok többsége továbbra is bizakodó, mind az ország, mind saját vállalkozása fejlődését reális lehetőségként értékeli.