Klaudia
-4 °C
2 °C

Emelkednek a gépjármű-biztosítások a csatlakozás után

2003.04.30. 11:33
Az Európai Uniós csatlakozást követően várhatóan növekedni fognak a gépjármű-biztosítások díjai. Drágulás elsősorban az igen alacsony kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjaknál, kisebb mértékben a casco-biztosításoknál várható.
Az áremelkedés két okra vezethető vissza. Az egyik, hogy a személyi sérüléses balesetekre a korábbinál nagyságrendekkel magasabb kártérítést kell majd fizetniük a biztosító társaságoknak. Magasabbak lesznek ugyanis a bérek - s így a járadékok, illetve a kieső jövedelem után fizetendő összeg is -, nőnek az egészségügyi ellátás költségei és általánossá válhat a ma még csak elvétve megítélt nem vagyoni kártérítés iránti igény. A másik ok a járműjavítások munkadíjának várható emelkedése. A díjszint pedig már ma is igen alacsony, az éves átlagos inflációhoz igazodó díjemelés az üzletágra vonatkozó, az átlagosnál magasabb inflációt nem fedezi.

Nem lesz hirtelen emelés

Ugyanakkor a szakemberek szerint hirtelen díjemelkedés nem várható, inkább éveken át elhúzódó díjnövekedésre lehet számítani - az erős piaci verseny miatt a társaságok eddig is csak óvatosan emeltek díjat. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások díjai hagyományosan igen alacsonyak az EU-országokban is. Két-három évvel ezelőtt több osztrák és német biztosítónak okozott súlyos károkat, hogy a cégek az erős versenynek és a piaci céloknak engedve hagyták elaltatni éberségüket, és a szükséges minimálisnál is alacsonyabbra szabták áraikat.

A casco díja reálisabb

A casco-biztosítások díjai sokkal inkább hasonlítanak egy másik vagyonbiztosításhoz, mint a sokak által adóként felfogott kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás. A magyarországi biztosítók tavaly átlagosan évi 130 ezer forintot kértek el egy casco-biztosításért, míg a "kötelező" díja ennek csaknem egyötöde, évi 27 ezer forint volt. A casco díja így kisebb, a korábbi évekről áthúzódó elmaradást mutat, mint a kötelező, de az EU-ban átlagosan magasabb munkadíjak a casco díját is feljebb srófolhatják.

Többszörösére nőhet a piac

A magyar biztosítási piac a GDP, az átlagkeresetek és így a biztosításra fordítható összeg növelésével többszörösére bővülhet. A magyarországi biztosító társaságokhoz 2002-ben összesen 162,45 milliárd forint díj folyt be. Ebből 84 milliárd forintra rúgott a kötelező, 78,4 milliárdra a casco díja. A 4 millió darab szerződésből 3,4 millió darab kötelezőt és 675 darab casco-szerződést kezeltek a társaságok. A díjbevétel-növekedés 2002-ben a casco esetében 19,6, a kötelezőnél 17,1 százalékos volt, míg a szerződések darabszáma ennél mérsékeltebben, a cascónál 12,5 százalékos, a kötelezőnél 8,6 százalékos volt.