Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Az emberek egyharmadának nincs biztosítása

2003.07.29. 10:25
Három emberből egynek nincs biztosítása hazánkban, derül ki egy most nyilvánosságra hozott felmérésből. A diplomások között a legnagyobb a biztosítottak aránya, a harminc év alattiak felének viszont nincs ilyen szerződése. Egyre többen vannak, akik két-három biztosítóval is szerződést kötnek. Az új szerződők között leginkább nőket, kisvárosban élőket és Pest megyeieket találunk.
A felnőtt lakosság egyharmadának semmilyen biztosítása nincs, derült ki a GfK Piackutató Intézet felméréséből. A biztosítással rendelkezők többsége elsősorban az otthonát óvja: hatvan százalékuk vagyonbiztosított háztartásban él. Személyi biztosítással csak a biztosítást kötők huszonhét százaléka rendelkezik. A GfK negyedévenként méri fel a biztosítók ügyfeleit a felnőtt lakosságot reprezentáló ezer fős minta személyes megkérdezésével.

A diplomások javítják az átlagot

A diplomával rendelkezők nyolcvanhét százaléka biztosított, hasonló az arány a szellemi foglalkozásúaknál és a vállalkozóknál is. A Dunántúlon sokkal elterjedtebbek a biztosítások, mint Kelet-Magyarországon: Közép-Dunántúlon csak minden ötödik, Észak-Dunántúlon minden negyedik embernek nincs biztosítása.

A legmagasabb jövedelmmel rendelkezők körében szintén átlag feletti, hetvenhat százalékos a biztosítottak száma. A régiók között korábban a főváros a sereghajtó. Jelenleg a budapestiek hatvan százalékának van valamilyen biztosítása, ami kis növekedést jelent az előző időszakhoz képest.

Biztosítás nélkül a fiatalok fele

A harminc évesnél fiatalabbaknak mindössze 51 százaléka biztosított. Ennél csak a nyolc általános iskolát vagy kevesebbet végzetteknél alacsonyabb ez az arány: ebben a csoportban csak a megkérdezettek 42 százalékának van biztosítása. A felmérés szerint a megkérdezettek nyolc százaléka az elmúlt egy évben vált valamelyik biztosító társaság ügyfelévé, és egyre többen két-három biztosítónak is ügyfelei.

Új szerződést leginkább a korábban már nyugdíj- vagy életbiztosítással rendelkezők kötöttek, tizenhét százalékuk kötvénytulajdonos lett a megelőző tizenkét hónap során. Különösen aktív ebből a szempontból a 30-39 évesek korosztálya, továbbá a felsőfokú végzettségűek.

Az új szerződők között felülreprezentáltak a húszezer lakosúnál kisebb városokban vagy falvakban élők, a Pest megyeiek és a nők. Leggyakrabban lakásbiztosítást választottak. A kötelező gépjármű-biztosítások és a megkötött Casco-biztosítások száma egyaránt növekedett. Utasbiztosítást a válaszadók három százaléka kötött az elmúlt év során. Ez az arány tíz százalék a havi kétszázezer forintnál nagyobb nettó jövedelmű háztartásokban élők, tizenegy a diplomások között.

Az üzletkötőkre nem hallgatunk

Tavaly a válaszadók öt százalékánál kisebb része csökkentette vagy szüntette meg kapcsolatát valamely biztosítóval. Ez a korábbi időszak adataihoz képest a fluktuáció csökkenését jelzi. Arra a kérdésre, ha biztosító társaságot kellene választana, akkor mi alapján döntene, akkor legtöbben saját tapasztalataikra és ismereteikre támaszkodnának. A második legtöbb említést barátok vagy ismerősök ajánlata kapta. Meglepő módon a legkevésbé az üzletkötők tanácsai vagy véleménye alapján kötünk biztosítást.