József, Bánk
-6 °C
0 °C

Ötszázmilliárdos a biztosítási piac

2004.02.24. 10:43
Tavaly a biztosítótársaságok 560 milliárd forint bevételhez jutottak, míg összességében 274 milliárd forintot fizettek ki az ügyfeleknek a károkra. A kárkifizetés nagyobb mértékben nőtt, mint a bevételi oldal.
Több, mint 156 milliárd forintos díjbevételével és közel 28 százalékos piaci részesedésével magabiztosan az Allianz Hungária áll a biztosítók versenyének első helyén. A társaságot a Generali-Providencia (17 százalék), majd az ING (11 százalék) követi, a negyedik helyen az ÁB-Egon, ötödiken pedig az OTP Garancia biztosító áll.

560 milliárdos piac

A magyarországi biztosítók összesített díjbevétele közel 560 milliárd forint volt 2003-ban, ebből 224 milliárdot tett ki az élet-, és 334 milliárdot a nem életjellegű biztosítások bevétele, összességében közel 14 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Mindeközben 274 milliárd forintos kárfizetés történt a biztosítók részéről, 91 milliárd forint értékben az élet, míg kétszer ekkora összeg erejéig a nem élet jellegű biztosítások után. Az Allianz volt a "legbőkezűbb", több, mint 91 milliárd forintot fizetett ki egész évben, többet, mint az a piaci részesedése alapján "elvárható" volna. Kifizetésekben a második helyen a Generali-Providencia, harmadikon az OTP-Garancia, mögötte pedig az ÁB Aegon áll, kevéssel leszakadva pedig az ING zárja az első öt biztosító sorát.

Jó üzlet a Casco

A Magyar Hírlap számításai szerint Casco-zásba vágni jó üzlet Magyarországon. Míg 2000-en 560 ezer, addig tavaly már 720 ezer casco szerződés volt az országban, ami 28,5 százalékos növekedés mellett mintegy 67,9 százalékos díjbevétel növekedést eredményezett (53 milliárdról 89 milliárdra). A kárfizetés azonban csak 41 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban.

A gépjármű-felelősségbiztosítás ugyanakkor már rizikósabb vállalkozás a biztosítótársaságok számára, hisz míg bevételük ötven százalékkal, addig a Magyar Hírlap számításai szerint kifizetéseik 62 százalékkal nőttek három év alatt.

Ónos eső és biztosítás
A vasárnapi ónos eső következményeit meglehetősen hamar érzékelték a legnagyobb magyarországi autóbiztosítónál, az Allianz-Hungáriánál. A károsultak többsége nem ütközés, összecsúszás kapcsán kereste meg a céget, mint a károkozó autós kötelező felelősségbiztosítóját, hanem mint saját káros cascós ügyfél jelentkezett be. A társaság közlése szerint a fő károkok a jeges-ónos útról történő lecsúszás, árokba borulás, fának sodródás, illetve a lerakódott jég súlyától letörő és a kocsikra zuhanó faágak kártétele volt. Az Allianznál ugyanakkor arra számítanak, hogy az elkövetkező napokban megszaporodik majd a személyi sérüléses kárbejelentések száma: ezek csúszását az okozza, hogy a károsultak általában az orvosi beavatkozások után kerítenek sor a kárigény-bejelentésre. Az első tapasztalatok és a korábbi évek adatai alapján az Allianznál úgy vélik, hogy a vasárnapi ónos eső miatti kárkifizetések mintegy 20-25 százalékkal haladják meg az egy átlagos téli napon kifizetett összeget.