Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Krónikus a hiány az egészségbiztosítónál

2003.08.06. 08:33
Évek óta nem tudják mérsékelni az Egészségbiztosítási Alap éves hiányát - állapította meg az Állami Számvevőszék. Ez oda vezetett, hogy a tavalyi évben 87 milliárd forinttal többet költött a szervezet a tervezettnél.
Leginkább a hiánnyal jellemezhető az Egészségbiztosítási Alap működése az elmúlt évtizedben - állapítja meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése. A mérséklésre évről évre mind bevételi, mind kiadási oldalon történtek intézkedések, a várt eredmény azonban rendszeresen elmaradt. Az ÁSZ szerint ennek oka, hogy az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele biztosításalapú, de nem függ a befizetett járuléktól, mivel a jogosultság általános.

Az alap gazdálkodásának növekvő feszültségei a számvevők szerint összefüggnek a gazdasági-társadalmi környezet átalakulásával: az egészségügyi rendszer környezetének alapvetően piaci logikája, a világpiaci árak megjelenése az árhoz nyújtott támogatások közvetlen növekedését eredményezte. Az ÁSZ azt javasolja az egészségügyi miniszternek, hogy vizsgálja felül szakmailag a gyógyszer- és a gyógyászatisegédeszköz-támogatások előirányzatának zárt jellegét és tegyen javaslatot annak átalakítására.

Csökkenő bevételek, növekvő kiadások

A bevételek meghatározó részét jelentő járulékbevételek ugyan csökkentek az utóbbi években, mert mind a munkavállalói, mind a munkáltatói járulék nagysága mérséklődött, más területeken azonban igyekeztek ezt a folyamatot ellensúlyozni. Így a fix összegű egészségügyi hozzájárulás bevezetése és a munkáltatói táppénz-hozzájárulás is a bevételeket növelte. A kiadások folyamatosan emelkedtek, de egyes csoportok bővülése jelentősen meghaladta az összkiadások növekedési ütemét.

A gyógyszerkiadások minden évben jelentősen meghaladták a tervezettet. Annak érdekében, hogy a költségeket kézben tartsák, 1999-től zárttá vált a gyógyszertámogatás kasszája, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) azonban nem kapott eszközt arra, hogy a kassza előirányzatának nagyságát befolyásolja.

Átláthatatlan a támogatási rendszer

Jogszerűtlennek és kollektív büntetésnek tekintik a gyógyszerpiaci szereplők az OEP elképzelését arról, hogyan oldják meg a kormány által a második félévre meghatározott gyógyszer-támogatási összeg betartását, illetve az esetleges túllépés visszafizetését - derül ki a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) közleményéből. A szövetség szerint a gyógyszerüzlet évek óta a kormányzat kísérletezésének tárgya, ami miatt átláthatatlanná és tervezhetetlenné vált a gyógyszer-támogatási rendszer.