Eleonóra
-1 °C
2 °C

Végül is mikor drágít a BKV?

2006.08.30. 14:14
Nem lesz, de ha mégis, akkor sem 20 százalékos BKV-tarifaemelés - ennyit sikerült kideríteni azután, hogy ekkora áremelésről szóló hír jelent meg szerdán. A főpolgármesteri hivatalban egyetlen informátorunk sem hallott a tervezett emelésről. Demszky Gábor főpolgármester szavaiból az derült ki, decemberben születhet döntés az új jegyárakról.

Rémhír - röviden ennyit mondott egyik városházi informátorunk arra a szerdai újsághírre, miszerint októbertől, az önkormányzati választások után 20 százalékkal emelné a BKV a jegyek és bérletek árát. A viteldíjait szeptembertől az áfaemelés ellenére sem növelő közlekedési társaság tervezett drágítását nemcsak a hivatalos források cáfolták, informátoraink sem hallottak még ilyen előterjesztésről.

A kérdés kapcsán Demszky Gábor is megnyilatkozott, mondván, idén nem emelik a BKV tarifáit. Ugyanakkor Demszky kijelentései alapján arra lehet következtetni, hogy januárban lesz emelés, és erről decemberben fognak dönteni a Fővárosi Közgyűlésben.

Demszky szerint a kormány a konvergenciaprogram háttéranyagaiban a tömegközlekedési normatívára 20-30 milliárd forintot szán jövőre. A főváros a 30 milliárdnál is valamivel többet szeretne, de a főpolgármester jelezte, már a Gyurcsány Ferenc által hangoztatott BKV-támogatás is sokat jelent a tömegközlekedési vállalat számára.

Kampányárak

Ennek ellenére nem lenne meglepetés, ha mégis drágulnának a jegyek és bérletek az őszi hónapokban. A BKV ugyanis, mint azt kedden megírtuk, szeptember 1-jétől nem emeli az árakat, holott az áfaváltoztatás - a 15 százalékos kulcs növelése 20 százalékra - legalább 4 százalékos áremelést indokolna.

Annak, hogy a BKV most nem emel - amivel három százalékos veszteséget könyvelhet el -, minden bizonnyal az áll a hátterében, hogy októberben önkormányzati választás lesz. Épp emiatt zárható ki az is, hogy október 1-jétől dráguljon az utazás Budapesten, hiszen ahhoz még szintén a választás előtt, szeptemberben kellene módosítani az erről szóló fővárosi rendeletet.

20 százalék most biztos nem

Így legkorábban novembertől drágulhat a fővárosi tömegközlekedés, feltéve, hogy az októberben először összeülő új közgyűlés egyből tarifaemeléssel kezdi a négyéves ciklust. A korábbi áremelési tapasztalatok alapján azonban ekkor sem valószínű a 20 százalékos drágítás.

Mivel a BKV-viteldíjait a főváros rendre az előzetesen beharangozott emelésnek a felével-kétharmadával szokta emelni, legfeljebb 10-14 százalékos emelés valószínűsíthető. November-decemberben az ennyivel dráguló árak nagyjából fedeznék az áfaemelés, a késleltetett tarifaemelés és a - MÁV-hoz és Volán társaságokhoz hasonlóan - a fogyasztói árkiegészítés állam által meg nem fizetett áfaemelésének együttes hatását.