Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hová tűntek a csirkék?

2007.10.11. 07:41
Még mindig a 2005. évi madárinfluenza-sokk következményeit nyögi a magyar baromfiágazat, noha az árak erősödnek. A fogyasztók ismét keresik a csirkét, de a visszaesett termelés még nem tud lépést tartani a megnövekedett fogyasztói igényekkel.

Egyelőre nem képes teljes mértékben teljesíteni a 2006 közepétől helyreálló fogyasztói keresletet a kínálat a baromfiágazatban, magyarán jelenleg kevés a csirke Magyarországon, ennek meg is van az eredménye: a termelői árak növekedése. A vágócsirke termelői átlagára az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci információs osztályának jelentése szerint 2006 közepétől folyamatosan emelkedett. Helyreállt ugyanis a 2005-ös madárinfluenza-pánik nyomán először zuhanó fogyasztói bizalom, illetve újra van kereslet a csirkére.

A szülőpárállományok megfelelő szintre fejlesztése azonban hónapokat vesz igénybe – érvelnek az elemzők –, hozzátéve: a tojók legkorábban csak 6-7 hónapos korukban kezdenek tojást rakni. A hiányzó tojó- és vágóállat-állományt elvileg importból lehetne pótolni, ez azonban manapság nem könnyű feladat, ugyanis jelenleg egész Európára a keltetőtojás- és naposbaromfi-hiány a jellemző.

Napos csirke nincs, és ez elég a csirkehiányhoz – mondja lapunknak Oláh István, a hernádi Her-Csi-Hús Kft. ügyvezetője. Mint fogalmaz, a cég egyelőre tartja a kilogrammonkénti 180 forintos élőcsirke-felvásárlási árat, bár a magas takarmányárak és a hiány miatt akár a 185 forint is indokolt lenne.

Egyelőre nagy kérdés azonban, hogy mi lesz május 1-je után, az új támogatási rendszer keretei között. Amennyiben ugyanis a termelők május 1-je után nem kapják meg eddigi, kilogrammonkénti 9,5 forint támogatásukat, akkor a cégnek kell kompenzálnia ezt a kiesést. Ráadásul egy olyan helyzetben, amikor a fogyasztói árak további emelésére – és a feldolgozói bevételek növelésére – nemigen van mód a piacon.

Az elemzők szerint a 65 százalékos egész csirke értékesítési árának növekedését a kínálat csökkenése, illetve a termék iránti kereslet váltotta ki. Ez év első két hónapjában már csökkent az értékesített mennyiség, és ezzel egy időben tovább folytatódott a feldolgozói értékesítési ár növekedése.

A csirkecomb ára 2006. január–október között folyamatosan növekedett, majd csökkent, és az első két hónapban alig változott. A csirkecombot ugyanis a korábbinál kevésbé keresik. Más a helyzet a csirkemell esetében, amelynek feldolgozói értékesítési átlagára az AKI adatai szerint 2006 első hónapjaiban még az értékesített mennyiséggel együtt csökkent, júniustól azonban a termék ára jelentősen megnőtt, s azóta tartósan 820–850 forint között alakul.

Még az sem okozott árcsökkenést, hogy 2006 novemberétől az értékesített mennyiség jelentősen bővült. Az értékesítések és az árak tendenciái egyértelműen jelzik, hogy a kereslet az év első két hónapjában az egész csirke piacán volt nagyobb, valószínűleg a belőle készíthető feldolgozott termékek iránti növekvő hazai és külföldi érdeklődés következtében.