Ágnes
-1 °C
2 °C

Élelmiszer-kommandó szűri az üzleteket

2005.03.17. 14:45
Két hét múlva élelmiszer-kommandó szűri majd a piacokat és boltokat, de a minőségi előírásoknak nem megfelelő üzletek azonnali bezárásához még törvénymódosítás szükséges -- jelentette be az MSZP agrár- és vidékfejlesztési munkacsoportjának vezetője. Készül az új kereskedelmi törvény is, a gazdasági tárca tervei szerint külön szigorú előírásokkal a hipermarketek vonatkozásában.
A vámkommandóhoz hasonló élelmiszer-biztonsági ellenőrző testület áll fel a közeljövőben, amelynek feladata a magyar és az európai uniós élelmiszer-biztonsági követelményeknek nem megfelelő élelmiszerek begyűjtése lesz - jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az MSZP agrár- és vidékfejlesztési munkacsoportjának vezetője. Erről március 6-án állapodott meg a munkacsoport a miniszterelnökkel - közölte Magda Sándor, hozzátéve, hogy az ÁNTSZ, a fogyasztóvédelem, valamint a növény- és állategészségügyi állomások munkatársaiból álló úgynevezett élelmiszer-kommandó két hét múlva már megkezdheti tevékenységét az élelmiszerüzletekben és a piacokon.

A cél az - tette hozzá -, hogy azonnali laborvizsgálat után minél rövidebb időn belül nyilvánosságra lehessen hozni a termékek és a követelményeknek nem megfelelő terméket árusító forgalmazó nevét, valamint azt, miért nem érték el a megfelelő minőségi szintet az ellenőrzött élelmiszerek. Mint mondta, törvénymódosítás is szükséges lesz annak nyilvánosságra hozatalához, hogy mely üzletláncokban találkoztak több ízben hamisított vagy rossz minőségű termékkel.

Magda Sándor azt mondta, hogy a franciák által alkalmazott, EU-kompatibilis szigorítást kívánják bevezetni, amelynek értelmében a csoportnak gyakorlatilag jogában állna a nem megfelelő termékeket kitiltani a piacról, többszöri ellenőrzés után pedig becsukni az üzletet. Az MTI kérdésére közölte: jelenleg az ilyen tevékenységet végző hatóságok 50-100 ezer forint büntetést szabhatnak ki termékenként, valamint nyilvánosságra hozhatják azon helyek nevét, ahol a szabványtól eltérő termékek jelennek meg. Az üzlet bezárásához azonban törvényi szabályozásra van szükség, amely április végére, májusra készülhet el.

A testület működése plusz forrásokat nem igényel, hiszen létrehozása átcsoportosítással megoldható - mondta. Tervezik azonban mozgó labor felállítását is, hogy a vitatott kérdéseket már a helyszínen tisztázni lehessen. Egy ilyen labor mintegy 100 millió forinton belüli összegből szerezhető be. Magda Sándor elmondta, hogy az ellenőrző tevékenység koordinálásával a miniszterelnök Gőgös Zoltánt bízta meg, a törvényi háttér létrehozásának felelőse pedig Veres János lett.

Készül a kereskedelmi törvény is

Az új kereskedelmi törvényt az országgyűlés valószínűleg még az év első félében elfogadja, ám a szabályozás összes rendelkezése várhatóan csak jövő áprilisban lép hatályba - közölte Pongorné Csákvári Marianna, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára egy fogyasztóvédelmi konferencián csütörtökön Budapesten. A helyettes államtitkár elmondta: az előkésztés alatt álló törvény tilalmat ír majd elő a jelentős vevői erővel való visszaélésre és a beszerzési ár alatti értékesítést is szabályozza. "A jelentős vevői erővel való visszaélés tilalma azokra a piaci szereplőkre vonatkozik, akik az egész piac befolyásolására képesek" - mutatott rá Pongorné Csákvári Marianna. Példaként említette, hogy a tervezet jelenlegi változata szerint a piaci forgalomból 10 százalékkal nagyobb részaránnyal bíró hipermarketek tevékenységét a jogszabály különböző rendelkezésekkel korlátozza. Az ezzel összefüggő, beszerzési ár alatti értékesítést szabályozó rendelkezés kapcsán Pongorné Csákvári Marianna annyit árult el, hogy komplex szabályozás várható. "A törvénynek ez a része indokolt esetben a beszállítók védelmére tájékoztatási kötelezettséget ír elő a hipermarketek számára a beszerzési árakra vonatkozóan, továbbá szabályozza a kereskedelmi akciókat is" - közölte a helyettes államtitkár.

Megjegyezte: az 1978 óta hatályos szabályokat váltó új kereskedelmi törvény szigorú rendelkezést tartalmaz arra is, hogy az évi 11 állami ünnepnapon a boltokat zárva kell tartani. "Ugyanakkor önkormányzati kezdeményezésre indokolt esetben legfeljebb két ünnepnapon kinyithatnak az üzletek egyes településeken" - fűzte hozzá Pongorné Csákvári Marianna.