Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Át kell venniük a szemetet a boltosoknak

2006.05.04. 15:35
Minden elekromos és elekronikai eszközt forgalmazó kereskedőnek vissza kell vennie - új áru vásárlása esetén - a régi, leselejtezett terméket. 2009-ig évente négy kilót lakosonként.

Május 9-étől új termék vásárlása esetén minden kereskedésnek vissza kell vennie a régi elekromos háztartási gépeket és elekronikai termékeket. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium rendelete eddig csak a 35 négyzetméternél nagyobb üzlettérrel rendelkező háztartásigép-értékesítőkre és a legalább 25 négyzetméteres IT-eszköz-forgalmazó üzletekre vonatkozott. A visszavihető termékek listája a hűtőszekrénytől a teafőzőn és telefonon keresztül a verseny jellegű elektromos autóversenykészletig tart.

A rendelet szerint a kereskedőknek a régi készüléket akkor kell begyűjteniük, ha a vásárlók újat vesznek helyette. A minisztérium szerint a gyakorlatban engedékenyebbek: sok kereskedő és márkaszerviz ugyanis nem köti új termék vásárlásához a régiek leadását.

Évente négy kiló hulladék fejenként

A rendszer uniós jogkötelezettség: 2009-ig minden tagállamnak lakosonként legalább négy kilogramm e-hulladékot kell begyűjtenie évente (ez Magyarország esetében 40-42 ezer tonna), és annak 50-80 százalékát termékfajtától függően újra kell hasznosítani.

Tavaly augusztus közepétől a magyarországi boltoknak új elektronikai berendezés eladásakor vissza kell venniük a vevő régi készülékét. A visszavétellel és a hasznosítással járó költségeket az elektronikus berendezések gyártóinak kell fedezniük. A gyártók többsége nem önállóan látja el ezt a feladatot, hanem koordináló szervezeteket hoznak, hoztak létre.

1,65 kilogramm már megvan

Tavaly a jogszabályok által előírt tízezer tonna helyett 16,5 ezer tonna háztartási elektronikai hulladékot gyűjtöttek be a hazai kereskedők. A mennyiségnek az idén már el kell érnie a 18 ezer tonnát, a tervek szerint azonban 30 ezer tonna e-hulladék hasznosítása sem elképzelhetetlen az év végéig - vélte Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Mivel már több mint 4500 kereskedő fogadja vissza ingyen a régi berendezéseket, így 30 ezer tonnányi műszaki cikk szelektív begyűjtésére is esély lehet 2006-ban.

Becslések szerint 100-120 ezer tonna elektronikus berendezés válik feleslegessé. Az egyre fokozódó fogyasztás miatt ez a mennyiség évről évre 5-7 százalékkal nő. A kidobandó elektronikus berendezéseket a boltokon kívül hulladékudvarokba és szervizekbe lehet még vinni, de maguk a gyártók is átveszik azokat telephelyeiken, vagy egyedileg megszervezett lomtalanítások alkalmával.