Ervin
14 °C
21 °C

Kenyér helyett főtengelycsapágy

2004.06.08. 09:26
Budapesten és a kistelepüléseken szűnik meg a legtöbb üzlet - derül kis a KSH legújabb jelentéséből. Az élelmiszer vásárlások fő terepét a hipermaketek jelentik, a kis boltok helyett nő a könyvet és a gépjárműalkatrészt áruló üzletek száma.
Az idei év első három hónapjában a 6400 üzletnyitással szemben 6700 fejezte be működését, melynek következtében az üzletállomány 0,2%-kal csökkent. Az idei 336 üzletes mérséklődés meghaladta a tavalyi (308 üzletes) csökkenést - írja a KSH legfrissebb elemzésében.

Élelmiszert a hipermarketekből

Az országos szintű üzletszámcsökkenést döntően az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek számának visszaesése okozta, melyben jelentős szerepet játszott a forgalom hipermarketekbe való koncentrálódása. A múlt év végéhez és azonos időpontjához viszonyítva egyaránt 600-600 üzlettel szűkült állományuk.

Nőtt a nem élelmiszert forgalmazó üzletek száma az év első három hónapjában. Ezek közül a legnagyobb számban (140 üzlettel) a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk- és (130 üzlettel) az iparcikk jellegű vegyes üzletek köre bővült. Éves szinten állományuk közel 900-zal, illetve félezerrel meghaladta a múlt év március végén kimutatottat. Számottevően emelkedett a gépjármű- és járműalkatrész-üzletek száma is. Ez év első negyedévében hálózatuk csaknem 100-zal, egy év alatt pedig több mint 300-zal bővült.

A koncentráció folytatódik

Az országos üzletszámcsökkenést csak mérsékelni tudták az újonnan nyílt nagy alapterületű egységek. Pécsett már fogadja a vásárlókat a 100 üzlettel induló Árkád Bevásárlóközpont, ugyanitt az Interspar, a MediaMarkt és az ElectroWorld bővítette a hálózatát, Gyöngyösön a Tesco, Székesfehérvárott a Bricostore gyarapította üzletei számát. Hazánkban a 2004 első negyedévben nyitott üzletek - ezekkel együtt - összesen 661 ezer m2 alapterülettel rendelkeztek. Az új üzletek átlagosan alapterülete 104 m2 volt: 3 m2-rel kisebb, mint a múlt év negyedik negyedévében, de 22 m2-rel nagyobb az egy évvel korábbinál.

Budapesten szűnt meg a legtöbb üzlet

A kiskereskedelmi üzletállomány 2004 első negyedévi országos színtű mérséklődése az Észak- Alföld kivételével minden régiót érintett. Legnagyobb számban (több mint 100-100 üzlettel) a Közép- és Nyugat-Dunántúl, és - elsősorban a budapesti üzlethálózat szűküléséből adódóan - (félszáz üzlettel) a közép-magyarországi régió üzletállománya csökkent. Az egy évvel korábbihoz képest viszont a Dél- Dunántúl kivételével valamennyi régióban, országosan 1,8 ezerrel bővült az üzletszám. A bekövetkezett változások nem okoztak jelentős átalakulást a kiskereskedelmi üzlethálózat területi szerkezetében. Az üzletállomány 28,6%-a a közép-magyarországi régióban (19%-a Budapesten) koncentrálódott, a többi régió 11-15% között részesedett.

Vesztes kistelepülések

Az üzletszámcsökkenés a kisebb településeket érintette a leginkább: a községekben, illetve az 5 ezer fő alatti népességszámú településeken mind negyedéves, mind éves szinten mérséklődés következett be. 2004 első negyedévében közel 200-zal, egy év alatt több mint 300-zal csökkent a 2 ezer fő alatti települések üzletállománya, az első negyedévben újabb 4 község üzlettel való ellátottsága szűnt meg. Ez év március végén a kiskereskedelmi üzlethálózat 31%-át az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, 63%-át az ettől eltérő vegyes, illetve szaküzletek, 6%-át pedig a gépjármű-, járműalkaatrész-üzletek és -töltőállomások alkották.