Sára, Márió
2 °C
6 °C

A Borfesztivál pereli a Borfalut

2004.08.10. 16:04
Több szakmai szervezet is levélben határolódott el az idén első alkalommal rendezendő Borfalu programtól, miután a rendezvény egyidőben lesz a hagyományos, a Budai Várban tartott Borfesztivállal. Utóbbi szervezője pert is indított, a a Borfalunál azonban úgy vélik, a két rendezvény elfér egymás mellett.
"Ez az új, a Borfesztivállal lényegében versengő rendezvény a magyar szőlészet-borászat szakmai érdekeivel ellentétes, erkölcsileg nem támogatható, sőt jogszabályba is ütközik, jellegbitorló mivolta folytán szemben áll a tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról szóló törvény előírásaival. Az aláírók a Felvonulási téren a Palota Borház KFT által szervezett 'Magyarország Első Borfaluja - 2004. szeptember 9-12.' megnevezésű rendezvényt szakmailag és erkölcsileg nem támogatják, attól elhatárolódnak" - áll abban a levélben, melyet a három borszakmai szervezet, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége és a Magyar Bor Akadémia vezetősége írt Demszky Gábor főpolgármesternek. Budapest első embere ugyanis a fővédnőke az új rendezvénynek.

A XIII. Borfesztivált rendező Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. (MSZB) ugyanakkor pert is indított a PB kft. ellen, mint az Indexnek Zilai Zoltán, a kht. vezetője elmondta, azt kérik a bíróságtól, tiltsa meg a rendezvény megtartását. Álláspontjuk szerint ugyanis annak szervezői a Borfesztivál jellegével és hagyományos időpontjával visszaélve megtévesztik a közönséget. Zilai Zoltán szerint akár tíz napon belül ítélet is születhet, bár a per még meg sem kezdődött, miután a keresetlevelet a a megkeresett fővárosi bíróság illetékességből a PB székhelye szerinti vidéki bírósághoz továbbította.

Profik kontra amatőrök

Két teljesen különböző rendezvényről van szó - hangsúlyozta az Indexnek Trungel Éva, a PB kft. ügyvezetője. Míg a Várban évről évre már jelentős publicitást kapott hazai sztár termelők, nagy borászatok állítanak ki, addig a Borfaluban olyan pincészeteknek adnak lehetőséget, akiknek ez az első komoly esélyük arra, hogy nagyobb közönséggel találkozzanak. A szervezés során a bortörvényben felsorolt 558 bortermelő település vezetőjének írtak, kérve jelöljék ki az őket képviselő pincét. A településeknek csak 14 százaléka város, innen ered a rendezvény neve is, melynek egyik célja éppen a falvak bemutatása. A kiállításon végül 220 kisborász lesz ott, 54 települést reprezentálva. Trungel Éva szerint a programok is azt célozzák, hogy minél nagyobb közönséget toborozzanak kiállítóiknak. Egyebek között a 100 tagú Cigányzenekar és a Megasztárok is fellépnek majd.

Az időponttal kapcsolatban a cégvezető hangsúlyozta: nem kívántak a Borfesztivállal azonos hétvégét lekötni, ám az általuk megjelölt augusztus vége -szeptember vége közötti időszakból a Fővárosi Önkormányzat kizárólag mostanra tudta biztosítani a helyfoglalást. A PB ugyanakkor hivatalosan nem értesült a perről, Trungel Éva szerint korábban az MSZB nem is kereste meg őket, a két cég közötti kapcsolatfelvételt ők kezdeményezték, ám a két rendezvény közötti buszjárat indítására vonatkozó javaslatukat elutasították.

A két rendezvény kiállítói között a szervezők tájékoztatása alapján lényegében nem lesz átfedés. A nagyágyúk közül a Várban nem kiállító Szeremley Huba lesz ott a Felvonulási téren, Gál Tibor és Árvay János borai pedig mindkét helyszínen feltűnhetnek. Szeremley és Gál a Magyar Bor Akadémia több tagjával együtt ugyanakkor tagja a Borfalu rendezvényt kitaláló asztaltársaságnak - mondta Trungel Éva.

Bíznak a törzsközönségben

A megmérettetéstől nem félünk, bízunk a törzsközönségünkben és 12 éves múltunkban, ám a megtévesztésre nagyon is alkalmas egyidejű rendezvény sokakat megtéveszthet - mondta Zilai Zoltán. Az MSZB vezetője szerint minden eddiginél nagyobb érdeklődés mutatkozik a borászok, borászatok, borforgalmazó cégek részéről és minden eddiginél teljesebb körű lesz a kínálat a kiváló minőségű magyar borokból. A Borkiállítás és Vásáron 109 kiállító 130 borászatot képviselve 1300 féle bort fog kóstolásra kínálni. Az európai bortermelő országok közül Ausztria, Franciaország, Görögország, Németország, Olaszország és Spanyolország boraival ismerkedhetnek meg a látogatók.