Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kötelező borravaló

2005.05.05. 13:18
Ellentétes a hazai szokásokkal, rontja a magyar vendéglátás versenyképességet, adózási szempontból nehezen kezelhető és nem is logikus - ezek az első szakmai vélemények a kormány borravaló javaslatáról. A borravaló egyébként ma is adóköteles lenne, az APEH-nél azonban nincs adat arra, hogy mennyi jövedelmet vallanak be ebbők a forrásból.
A borravaló a kormányjavaslat révén nem tűnne el, és az ilyen jövedelmek adóztatását sem oldaná meg a tervezet új rendszer - mondta az Indexnek Antallfy Gábor. A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) ügyvezető elnöke szerint a javaslat ellentétes a magyar szokásokkal, és egyetlen hatása az árak emelkedése lehet: ahol feltűntetik a számlán és az étlapon a meghatározott borravalót, ott a vendég valószínűleg kényszerű áremelésként éli meg a döntést, de éppúgy továbbra is rátesz a számlára, mint ahol a vendéglő úgy dönt, hogy nulla százalékos "borravaló-kulcsot" alkalmaz.

A kormány tegnapi ülése után a miniszterelnök jelentette be, hogy a kabinet szándékai szerint törvényben köteleznék a vendéglátókat arra, hogy a jövőben 0 és 15 százalék közötti mértékben az étlapon és a számlán is tüntessék fel a borravalót.

Elmaradt egyeztetések

Volt egy "patronpuffogtatás", de senki nem gondolta végig, hogy is működne egy ilyen rendszer a gyakorlatban - véli a Kisosz elnöke, hangsúlyozva, hogy a kormánydöntést semmiféle szakmai egyeztetés nem előzte meg. Hiányolja az egyeztetést Niklai Ákos, Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság társelnöke, a Magyar Szállodaszövetség elnöke is. Mint mondta, a bizottság jövő heti ülésén kérik a kormánytól, hogy mutassa be pontosan a javaslattal kapcsolatos anyagokat, elképzeléseit. Nem mindegy, hogy egy drága étterem egyéni vendégeiről, esetleg egy turistacsoportnak egy komplex csomag részeként nyújtott étkezésről, vagy éppen egy panzió büféasztalának reggeli menüjéről van szó - mondta Niklai Ákos, kiemelve, hogy az a vedéglátás egyes területein esetleg differenciált szabályozásra van szükség. A borravaló tervezett törvényi szabályozása azonban szerinte is ellentétes a borravaló lényegével, azzal, hogy a vendég utólag eldöntheti, a kapott felszolgálás minőségét kívánja-e külön is honorálni.

Tévedés azt hinni, hogy a vendéglátásban ma annyi pénz van, hogy abból még jelentős összegeket lehetne kivonni - mondta Niklai Ákos. A szállodaszövetség elnöke szerint az idegenforgalomban néhány euróért is komoly harc folyik turistacsoportokért, így a tervezett intézkedés áremelő hatása nemzetközi összevetésben is csökkentené a hazai vállalkozások versenyképességét.

Most is adózni kellene

A borravaló jelenleg is adóköteles, elvileg azt az egyéb jövedelmek között kellene feltűntetni a személyi jövedelemadó bevallásban. Tekintve azonban, hogy ezek között már nincs további felbontás, az APEH-nél érdeklődésünkre nem tudták megmondani, évente mennyi borravaló után mekkora összeggel adóznak Magyarországon.

Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint a javaslat logikátlan: egyrészt nem érthető, hogy miközben a kormány arról beszél, hogy nem csak adó- de járulékkötelessé akar tenni minden jövedelmet, most miért mentesítené mégis a tb-fizetés alól a borravalót. Másrészt nem látszik, hogy a jelenleg is adóköteles, ám részben éppen az ellenőrzések hiánya miatt eltitkolt borravalós jövedelmeket az új rendszerben miért vallanák be inkább az érintettek. Ha egy étterem egyszerűen megmarad a nulla kulcsnál, akkor nem változik semmi - véli a szakértő. Ugyanakkor nem világos, mi történik akkor, ha a vendéglő feltüntett mondjuk tíz százalék borravalót a számlán: nem tudni, ez milyen formában, hogyan fut át a vállalkozáson - elvileg az ő árbevételeként jelenik meg --, hogyan, milyen jogcímen fizeti ki a cég az alkalmazottnak.