Aliz
6 °C
14 °C

Sokan inkább leülik pénzbüntetésüket

2002.01.21. 09:51
Magyarországon a jogerősen elítéltek csaknem fele kap pénzbüntetést. Az összegből a bíróságok gazdálkodnak. A pénzbüntetésre ítéltek egy része azonban inkább börtönbe vonul, de nem fizet. A hozzátartozók karácsony és újév előtt tömegesen váltják ki szeretteiket - írja a Népszabadság.
A bűncselekmények elkövetői főbüntetésként nemcsak szabadságvesztést, hanem indokolt esetben pénzbüntetést is kaphatnak. A bíróságok a statisztikák szerint élnek is ezzel az alternatív büntetési lehetőséggel. Több évre visszamenően ugyanis az összes jogerősen elítélt csaknem fele pénzbüntetést kapott.

Nincs rögzített tarifa

Az, hogy egy-egy cselekmény mennyibe kerül, mindig a körülményektől függ. A bűncselekményeknek nincs kötött "tarifájuk", nem lehet előre kiszámolni, hogy egy-egy kisebb gazdasági visszaélésért vagy a szomszédnak lekevert pofonért mennyit kell fizetni - írja a napilap.

A bíróság a pénzbüntetés mértékét napi tételekben állapítja meg. Egy-egy rács mögött töltött nap összege - 1999. március 1-je óta - száztól húszezer forintig terjedhet, a kiszabható napok száma pedig 30 és 540 között mozog. A napok számánál a bűncselekmény súlyát, a napi összegnél pedig az elítélt anyagi helyzetét veszik figyelembe.

Nem mindenki fizet

A Fővárosi Bíróság az elmúlt évben 17 ezer esetben szabott ki pénzbüntetést 281 millió forint értékben. Ebből azonban csak 236 milió forint folyt be - tájékoztatta a Népszabadságot a Roszkopf Ella, a Fővárosi Bíróság Gazdasági Hivatalának csoportvezetője.

A lerótt pénzbüntetés a Fővárosi Bíróság Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára kerül. A bíróság erről a számláról gazdálkodik, fizet béreket és egyéb költségeket. Az összeget befektetni nem lehet. Amikor meghatározzák, hogy az adott bíróság a következő évben mekkora összegből gazdálkodhat, akkor eleve előirányozzák, hogy milyen nagyságú bevételre tegyen szert a pénzbüntetésekből, a fennmaradó részt pedig a költségvetés pótolja.

Szabadság karácsonyi ajándékként

A pénzfőbüntetésre ítéltek jelentős része nem fizeti be a kiszabott összeget. Elsősorban azok fizetnek, akiket először ítéltek el, illetve gondatlan cselekményt követtek el. A gazdasági hivatal tapasztalatai szerint minél hosszabb idő telik el az elítélés és a csekk postázása között, annál inkább csökken a fizetési hajlandóság.

A fizetés helyett a börtönt választók egyébként bármikor meggondolhatják magukat, így akár a börtönkapuban vagy a már megkezdett szabadságvesztés alatt is befizethetik büntetésüket. A gazdasági hivatalnál karácsony és újév előtt nő meg a forgalom. Akkor ugyanis igen sok hozzátartozó kiváltja az ünnepekre szeretteit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?