Valér
4 °C
8 °C

Versenyben maradt Budapest

2006.10.03. 08:30
Kapcsolódó cikkek (1)
A magyar főváros még évekig az egyik legvonzóbb célpont lehet a btelepülni vágyó külföldi cégek számára. Olcsón bérelhetők az irodák, de sok baj van a közlekedéssel. A térségünkben Prágával és Varsóval van komoly verseny.

Budapest megerősítette helyét, sőt a következő öt évben is az egyik legkedveltebb város marad a betelepülni szándékozó külföldi vállalkozások számára – derül ki a Cushman & Wakefield (C&W) nemzetközi szakmai ingatlanszolgáltató szokásos European Cities Monitor nevű jelentéséből.

Az összefoglalóban 507 felső vezetőt kérdeztek meg, s a bérköltség mellett a cégek irodai és logisztikai elhelyezkedésének költségei és az ezekben felkínált minőségi szempontok voltak a legfontosabbak.

Javuló feltételeket kínálunk

Budapest javuló feltételeket kínál, gyorsan növekszik az irodaállomány, és egyre jobb a minőség, miközben az ingatlanokkal összefüggő költségek továbbra is vonzók a külföldiek számára – vélekedett Charles Taylor, a C&W ügyvezető igazgatója.

Szakértők szerint az irodabérleti díjak az európai középmezőnyben helyezkednek el, az üzemeltetés pedig még egy kicsit kisebb az átlagnál. Ugyanez mondható el a bérekről, s mivel minden tényezőt figyelembe véve a következő években is újabb nagy és közepes vállalatok jönnek, ez további üzleti lehetőséget rejt az ingatlanpiacon mozgó vállalkozások számára. A válaszadók többsége bírálta mindamellett a közlekedést, és még mindig sok gyengeséget fedeztek fel a távközlésben.

Nyugaton London vezet

A szakmai szolgáltató 33 európai várost vizsgált. Közvetlen térségünkben Prága az éllovas, mögötte Varsó következik, s Budapest a harmadik, de közöttük kicsi a különbség. A magyar főváros mint üzleti központ ismertsége ugyanakkor sokkal magasabb, mint Prágáé, de kissé elmarad a lengyel fővárosétól. Nyugat-Európában a vezető London az idei listán elhúzott Párizstól, mivel 12 fontos tényező közül hétben is verhetetlennek bizonyult.

James Young, a C&W londoni vezetője szerint a brit főváros hasznot húz a globalizációból, és továbbra is egyenrangú New Yorkkal és To-kióval, ugyanakkor Sanghaj hamarosan felzárkózhat ehhez az elit klubhoz.
Figyelemre méltó, hogy fokozatosan feljövőben van a katalán főváros, Barcelona. Az idén már megelőzte Brüsszelt, amely tavaly a negyedik volt.