Viola
-5 °C
-2 °C

Újabb cégeket ad el a főváros

2007.10.11. 07:35
A tervezett 40 milliárd forintnyi tervezett hozam-, osztalék- és részvényeladásból származó bevételből eddig csak 5,3 milliárdot teljesített a főváros. Most két kisebb tranzakdióra készülnek, valamint eladnák a tíz százalékos Elmű-pakettet is.

A Kempinski hotel 9,92 százalékos részvénycsomagjának eladása után három jelentősebb fővárosi portfólióvagyon-értékesítési akció maradt az idei évre - tudta meg a Napi Gazdaság Gál Csabától, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatójától. A Kempinski tulajdonrészét végül maga a szálloda vásárolta fel, a vártnál jóval magasabb, 810 millió forintos áron, ez 314 százalékos árat jelent a 258 milliós névértékhez képest. A pályázatra három ajánlat érkezett, és a másik két jelentkező is versenyképes, 500 millió forint feletti ajánlattal állt elő, ám a szálloda tulajdonosai nem akartak kockáztatni, ezért jött létre ilyen magas áron a tranzakció, mondta Gál.

Az újabb eladandó vagyonelem a Flogiston Kft. fővárosi tulajdonban lévő, 57,2 millió forint névértékű, 52 százalékos üzletrészre, amelyre november 7-ig lehet pályázni. A vállalat elsősorban gázórák gyártásával foglalkozik, emellett az órák hitelesítése és cseréje is tevékenységi körükbe tartozik. A kisebbségi tulajdonosok a német Actaris Metering System, valamint a Főgáz Zrt., amelyeknek elővásárlási joga van, rajtuk kívül energiaipari cégek és egyéb külföldi, a gázórákat a saját piacukra gyártó vállalatok lehetnek érdekeltek az üzletrész megvásárlásában.

A tervek szerint eladják a Vikuv Vízkutató és Területhasznosító Kft.-t is, zártkörű pályázat keretében, mivel a vállalathoz természetvédelmi területen fekvő ingatlan is tartozik a XI. kerületben. Az eladásból 200 millió forint körüli összeget remél a főváros, a pályázók kiválasztása jelenleg is zajlik.

A legnagyobb tranzakció az Elmű Nyrt. több mint tízszázalékos részvénycsomagjának értékesítése lehet, erre azonban nem biztos, hogy még az idén sor kerül. Gál szerint a jelenlegi forgalom mellett több évbe telne a hagyományos tőzsdei értékesítés, ezért befektetőt keresnek, akivel aztán tőzsdei úton bonyolódik majd az ügylet.

A főváros 2007-re tervezett 30 milliárd forintos részvényeladásának jelentős részét tenné ki ez az üzlet; a költségvetési osztály adatai alapján a módosított elő-irányzatnak (mely az osztalék- és hozambevételt is tartalmazza, összege pedig 40 milliárd forint) mindössze a 13 százaléka, vagyis 5,3 milliárd forint teljesült mostanáig.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!