Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A külföldiek szívesen laknak Budapesten

2008.03.06. 07:35
A külföldi üzletemberek Ljubljana után Budapesten szeretnek leginkább lakni a közép-európai térség fővárosai közül. A magyar főváros a teljes, 254 városból álló rangsorban a 49. helyet szerezte meg.

Budapest a világon a 49. legkedveltebb lakóhely a külföldön élő üzletemberek körében – derül ki az önmagát a világ legnagyobb humánerőforrás-ügyi szaktanácsadói hálózatának nevező ECA International világszerte 254 metropolisra kiterjedő felméréséből. Ezzel a magyar főváros került (Ljubljanát nem számítva) a legkedvezőbb helyre az új EU-tagállamok között, igaz, csak orrhoszszal előzve meg a közvetlenül mögé rangsorolt Prágát, de messze lekörözve Varsót vagy Moszkvát.

A nagy multinacionális cégek HR-részlegének vezetői által alapított ECA International 71 ország négyezer HR-s szakemberét tömöríti. Részben az ő megkérdezésükkel, részben számos más forrásból gyűjtve az adatokat, az évente frissített tanulmány olyan listát igyekszik felállítani, amely a városok „élhetőségi” sorrendjét tükrözi a külföldre szakadó üzletemberek szemszögéből.

Így tehát a lista nem csupán az egyes metropolisokban a külföldi menedzserek számára jellemzően elérhető jövedelmet veszi figyelembe, hanem olyan, az életminőséget alapvetően befolyásoló tényezőket is, mint például a környezetszennyezés mértéke, a klíma, az infrastruktúra állapota, az egészségügyi vagy oktatási szolgáltatások elérhetősége és minősége, a személyes biztonság, a helyi társadalomba való beilleszkedés lehetősége vagy a belpolitikai feszültségek mértéke. Az így összeállított ranglista az ECA International szerint azzal a céllal készül, hogy segítségével a cégek meghatározhassák, kitelepített munkatársaiknak hol mekkora „kárpótlást” kell fizetniük a külhoni élet által okozott kellemetlenségekért.

Budapest még előrébb került volna, ha nem kap viszonylag gyenge pontszámokat a személyes biztonság és az idegen nyelvek használata terén – válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére Josephine Wooley, az ECA International kommunikációs osztályának munkatársa. A magyar főváros legnagyobb erősségei közé tartozik az Európa többi részéről való elérhetőség, a kozmopolita környezet és a külföldiek számára könnyen elérhető, megfelelő színvonalú lakhatás biztosítása. Varsóval szemben Budapest előnye leginkább az egészségügyi szolgáltatásokban és a személyes biztonság terén tapintható ki – közölte Wooley.

A világranglista első 19 helyére kizárólag nyugat-európai városok kerültek. Meglepő, hogy a más szempontból igen népszerű London csak a 26. helyre került, valamint az is, hogy az USA legkellemesebb városa (Boston) a világranglistán csak a 29. helyre jó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!